15 vragen over het vasten!

Ramadan5

Hieronder tref je een aantal veelgestelde vragen over het vasten, ontleend aan het Fatawaboek van de nobele geleerde shaych al-‘Uthaimeen – moge Allah hem genadig zijn –

1. Wat zijn de zaken die het toestaan voor een persoon om niet te vasten?

– Wanneer een persoon ziek of op reis is, hoeft hij niet te vasten. 

– De zwangere vrouw die vreest voor haar eigen gezondheid of die van haar kind.

– De vrouw die borstvoeding geeft en vreest voor haar eigen gezondheid of die van haar kind.

– Iemand die een persoon in nood wil redden van bijvoorbeeld brand of verdrinking en het voor hem nodig is om zijn vasten te verbreken.

N.B. De menstruerende vrouw en de vrouw met kraambloeding komen niet voor in het antwoord omdat het voor hen verboden is om te vasten.

2. Wat is het oordeel omtrent mascara, oog-, oor- en neusdruppels voor de vastende?

Wat betreft mascara, oog- en oordruppels, dat is toegestaan voor de vastende, ook al proeft hij de smaak daarvan in zijn keel. Wat echter neusdruppels betreft; als de neusdruppels de maag bereiken, verbreekt dat het vasten. Het is dus niet toegestaan deze druppels te gebruiken alleen wanneer deze de maag niet bereiken.

3. Wat is het oordeel omtrent de vastende die parfum gebruikt?

Dat is toegestaan en hij mag het ook ruiken. Alleen wierook mag niet worden geïnhaleerd omdat het deeltjes bevat die de maag kunnen bereiken.

4. Verbreekt het doorslikken van speeksel het vasten?

Het doorslikken van speeksel verbreekt het vasten niet.

5. Degene die gemeenschap met zijn vrouw heeft gehad en pas na fajr de wassing verricht, is het vasten geldig?

Zijn of haar vasten is geldig, maar er moet wel haast worden gemaakt met de wassing zodat fajr tijdig wordt gebeden.

6. Wat is het oordeel omtrent een persoon die de sahoer nuttigt en niet doorheeft dat fajr al is aangebroken?

Wanneer een persoon eet na fajr en niet doorheeft dat fajr is aangebroken, dan is hij daardoor niet zondig en hoeft hij deze dag niet in te halen vanwege de algemene bewijsvoeringen die erop duiden dat een persoon niet wordt afgerekend op onwetendheid en vergeetachtigheid.

7. Is het toegestaan voor de vastende om de astma-inhalator te gebruiken?

Dit is voor hem toegestaan omdat het gaat om iets dat verdampt en niet de maag bereikt.

8. Wat is het oordeel omtrent het gebruiken van crème voor uitgedroogde lippen of neus?

Sommige van de vastende hebben last van uitgedroogde lippen of neus. Het is toegestaan om iets te gebruiken wat de lippen of neus verzacht; zoals een crème of door de lippen of neus te bevochtigen met een nat doekje of iets dergelijks. Maar er moet wel worden opgelet dat niks wordt ingeslikt. Mocht er dan toch wat onopzettelijk worden ingeslikt, dan is dat niet erg. Net zoals degene die zijn mond spoelt en onbedoeld wat doorslikt.

9. Wat is de regelgeving omtrent het gebruiken van zetpillen tijdens het vasten voor degene die ziek is?

Dat is voor diegene toegestaan, omdat het niet onder eten of drinken valt.

10. Moeten de kinderen die nog geen 15 jaar oud zijn, worden opgedragen te vasten?

De kinderen die nog geen puber zijn, worden opgedragen te vasten als zij dat aankunnen. Net zoals de metgezellen van de profeet vrede zij met hem dit met hun kinderen deden, zodat zij eraan wennen en ermee opgroeien. Maar als het te zwaar voor hen is en het hen schaadt, dan worden zij niet gedwongen.

11. Als de menstruatie van de vrouw overdag ophoudt, moet zij dan de rest van de dag vasten?

Nee, zij mag de rest van de dag gewoon eten. Zij zal die dag sowieso moeten inhalen dus heeft het vasten van de rest van de dag niet veel zin voor haar.

12. Als het menstruatiebloed stopt met vloeien voor fajr, maar pas na fajr de wassing wordt verricht?

Zodra ze er zeker van is dat het bloed is gestopt voor fajr (al is het slechts een ogenblik), neemt ze de intentie om te vasten. Haar vasten is dan geldig, maar ze moet wel haast maken bij de wassing zodat ze fajr op tijd bidt.

13. De zwangere vrouw die uit vrees voor haarzelf of haar kind niet vast, en zo ook de vrouw die borstvoeding geeft, wat is het oordeel daarvan?

De zwangere vrouw die fit en gezond is en voor wie het vasten niet zwaar is noch invloed heeft op haar kind, voor haar is het verplicht om te vasten.

En de zwangere vrouw die het vasten niet aankan vanwege zwakte of omdat de zwangerschap zwaar voor haar is, mag het vasten verbreken. Helemaal als het schadelijk is voor het kind, dan kan het verboden voor haar zijn om te vasten. En als zij niet vast dan moet ze na de bevalling, wanneer ze rein is van de kraambloeding, de dagen inhalen.

Ook kan het voor de vrouw die borstvoeding geeft nodig zijn om te eten en drinken als het vasten haar melk vermindert. Helemaal wanneer de dagen lang zijn in de zomer en de hitte hevig is (shaych leefde in Saudi Arabië). Ook zij moet dan later de gemiste dagen inhalen.

14. Verbreekt het proeven van eten het vasten?

Het proeven van eten verbreekt het vasten niet zolang er niks wordt doorgeslikt, maar het proeven is slechts voor wanneer dat nodig is. Mocht er dan iets de maag onopzettelijk bereiken, dan is het vasten geldig. Net zoals degene die zijn mond spoelt en onbedoeld wat doorslikt.

15. Mag de vastende vrouw crème gebruiken?

Daar is niks mis mee, ze mag crème gebruiken voor haar gezicht, rug of andere plaatsen op haar lichaam. Deze crème in al zijn soorten heeft geen effect op het vasten.

Moge Allah ons allen begrip van het geloof schenken.

(Source / 25.04.2020) 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *