Quality time met de kids?

Wijze woorden in Islam

Als ouder wil je jouw kinderen positief beïnvloeden. Maar dat kan enkel wanneer je hun aandacht hebt. Hierbij wat tips

Stressvrij
Voordat je een poging waagt om een kwalitatief gesprek met je kinderen te voeren, moet je stressvrij zijn. ‘O, maar dat ben ik gelukkig.’ Dat denk je. Vandaag de dag is er een ander soort stress waar niemand, bewust of onbewust, aan ontkomt. Ik citeer een artikel:

Al die prikkels (van de smartphone) zorgen voor verhoogde hersenactiviteit. Meerdere gebieden in ons brein worden actiever bij het waarnemen van prikkels, zoals een WhatsApp-pingel.

De natuurlijke aard van kinderen, speels en druk, gaat niet samen met geprikkeld zijn. Ontstress jezelf door de telefoon een tijdje uit te hebben staan. 

Zee van tijd
Ben je nu in de juiste kalme stemming, dan is de volgende stap dat je voornemens bent om alle tijd voor dit gesprek te nemen. Dat waardevolle aandachtsmomentje wat je met ze gaat hebben, mag zoveel tijd in beslag nemen als nodig is. Het journaal of wat dan ook mag geen aanleiding zijn om dit gesprek af te kappen.

Creatief
Nu jij als ouder in de stemming bent, is het tijd om ervoor te zorgen dat je kinderen ook in de stemming raken. Je moet daar een beetje creatief in zijn, en creatief zijn de meeste ouders wel maar jammer genoeg vaak alleen buitenshuis wanneer er een vergoeding tegenover staat 🙂

Een uitstekende manier om ze in de stemming te krijgen is bijvoorbeeld hun nieuwsgierigheid prikkelen. ‘We hebben een bijeenkomst (of belangrijke vergadering) waarin we dingen gaan bespreken die geheim zijn en mama niet mag weten.’

En dan kan je verder gaan met ze nog meer in de stemming te brengen: kijk even of mama niet achter de deur stiekem meeluistert .. (Mama kan natuurlijk ook de bijeenkomst hosten).

Whiteboard-bijeenkomst
Nu je hun aandacht hebt, is het moment daar om hier goed gebruik van te maken. Er kan van alles tijdens zo’n bijeenkomst besproken worden. Geef ze het gevoel dat ze volwassen gesprekspartners zijn. Bespreek voorafgaand wat agendapunten met ze, vraag wie verantwoordelijk is voor de hapjes etc 

De essentie van het slagen van zo’n bijeenkomst is dat je je kinderen aan het denken zet en ze zelf tot nieuwe inzichten, antwoorden of oplossingen laat komen. En dat ze deze bijeenkomsten als plezierig (blijven) ervaren, door deze o.a. kort te houden.

Een voorbeeld van een oplossingsgerichte bijeenkomst
We hebben doelen in het leven en er zijn obstakels die ons hiervan weerhouden. Sara, laten we het gebed als voorbeeld nemen van een doel in ons leven.

Je kan dit dan op de whiteboard visualiseren door een doel en obstakels te tekenen.

Wat zijn de obstakels die ons weerhouden van het gebed … dan hoor je zo’n kind(eren) vaak, afhankelijk van leeftijd natuurlijk, interessante dingen noemen. Na dit besproken te hebben, probeer je oplossingen voor het probleem uit hun eigen mond te horen. (We zijn meer geneigd om een idee uit te voeren wanneer we het als ons eigen idee zien).

Een voorbeeld van een informatieve bijeenkomst, met als voorbeeld de zuilen van het geloof.
Vandaag gaan we het hebben over hele belangrijke pilaren. Wat zou er gebeuren als we de pilaren van ons huis zouden weghalen? 

Ook hier kan je dat heel mooi visualiseren door een huis te tekenen etc …

De Koran en Sunnah staan boordevol met voorbeelden van manieren om een boodschap over te brengen, zoals het inleiden en visualiseren. Hier moeten we als moslims van leren.

Om een voorbeeld te noemen, kijk hoe onze profeet vrede zij met hem het effect van het gebed op de zonden simpel visualiseert en dit eerst inleidt. Hij zei op een dag tegen de metgezellen:

Als er voor jullie deur een rivier zou stromen en jullie hier dagelijks vijf keer uit zouden wassen, zou er wat aan viezigheid overblijven? Zij zeiden nee, waarop de profeet vrede zij met hem zei: dit is de situatie van het gebed, Allah wist er de zondes mee weg. [Bukhari]

Beste ouder
Ik denk dat de boodschap duidelijk is. En deze is dat het heel wat inspanning vereist om kwalitatieve aandacht van je kinderen te verkrijgen om ze vervolgens positief te beïnvloeden. Het is niet iets wat je even snel doet.

Wat zou je vinden van een psycholoog die zijn cliënt in de wandelgangen van zijn praktijk vluchtig toespreekt? 

Jij bent de psycholoog in huis die de aandacht van zijn kinderen zoekt om vervolgens via verschillende wegen en manieren positief invloed uit te oefenen. En hier creatief in blijft.

Het leven is continu keuzes maken. Eén daarvan is: ”Wil ik actief onderdeel zijn van een schijnwereld genaamd instagram en snapchat of wil ik met beide benen in de echte wereld staan om zoveel mogelijk bezig te zijn met de ontwikkeling van mijn kids.”

Moge Allah ons allen van profijtvolle kennis en goede daden blijven voorzien

(Source / 15.04.2020) 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *