Kinderen met kanker: niet welkom

Karma logo

Je zou het maar te horen krijgen van je arts: “Je hebt kanker”; meestal stort je wereld dan compleet in en nadat je weer trachtte om het leven op te pakken, begint de ellende met chemotherapie, radiotherapie en soms/vaak ook nog een operatie. Ik kan het weten, want ik ben er geweest en ben ondertussen weer 2 jaar na mijn operatie. Maar ik ben niet belangrijk, de kindjes van Libanon zijn van belang.

In Nederland kan je de behandeling krijgen die je nodig hebt, maar dat is niet overal. Laatst was er een documentaire over kinderen met kanker in Libanon via BNN/VARA. Een zeer aangrijpende documentaire van Ton van der Ham.  In deze documentaire kwamen kinderen met kanker aan het woord en ook Dr Issa Layal, waarbij duidelijk de schrijnende gezondheidszorg voor deze patiëntjes in beeld werd gebracht. Na de opname heb ik contact gezocht met de tv-organisatie, die me door kon verwijzen naar Dr Issa Layal, waarna ik contact heb opgenomen.  Middels Whatsapp en Facebook is er contact geweest en is uitleg ontvangen van wat er nodig is.

In de jaren 80 heb ik voor een project van het KWF gewerkt in het Academisch Ziekenhuis Utrecht in het kader van beenmergtransplantaties bij kankerpatiënten en ook hier zaten jonge patiëntjes tussen. Sommigen hebben de transplantaties doorstaan en ik heb ook kindjes het ziekenhuis zien verlaten.  Ik moest toen al een paar keer slikken toen ik deze jonge kinderen zag, maar bij de documentaire van de afgelopen week zat ik met tranen in mijn ogen.

Daarom is er ook contact gezocht met Dr Issa Layal om hulp aan te bieden. Er kwam een melding – was ook reeds te zien in de documentaire – dat er geld nodig is, financiële support – en veel geld, daar de behandelingen van deze kindjes niet echt goedkoop zijn. Ondertussen zijn de behandelingen wel gestart maar geld blijft nodig. En bij dit punt doe ik een beroep op u: help mee om deze kinderen te helpen met de behandeling  van hun kanker. Het moet toch mogelijk zijn om ook voor deze kinderen in Libanon, die de oorlog in Syrië zijn ontvlucht, het leven aangenamer te maken; kinderen als de 11-jarige Azzedine (keel- en longkanker), Bouchra van 14 (bloedziekte) en de 6-jarige Abdelhamid (wachtend op een beenmergtransplantatie).

Er zijn sponsors nodig, mensen die maandelijks, of per kwartaal of eenmalig een bedrag over willen maken. Laat het weten, zodat Dr Issa Layal ingeseind kan worden, dat er geld ingezameld wordt. Reageer op dit artikel.

Tevens roep ik de minister van Gezondheidszorg, het kabinet maar vooral de premier op om meer ruimte vrij te maken voor ernstig zieke kinderen en niet alleen de 30 plaatsen voor zieke vluchtelingen, jong of oud, die er nu zijn. Die 30 plaatsen zijn echter wel inclusief familie, dus het is een grote loterij om een plaatsje te kunnen krijgen in Nederland. Bewindslieden, stel dat het uw kind zou zijn dat zo ernstig ziek zou zijn, dan wilt u er toch ook van alles aandoen om de mogelijkheid te onderzoeken tot genezing en te zorgen dat uw kind zal genezen. Beschouw deze kindjes als uw kind, als onze kinderen; ze hebben geen schuld aan de vreselijke oorlog in Syrië. Ze hebben recht op het leven en wij de menselijke plicht om ze te helpen.   

Link Zembla: https://www.npostart.nl/zembla/03-10-2018/BV_101389094

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *