Motie Karabulut c.s. haalt het niet

Woensdag 21 februari 2018 heeft de Tweede Kamer gestemd over de motie van de leden Sadet Karabulut (SP), Lilianne Ploumen (PvdA) en Bram van Ojik (GroenLinks) in de zaak Ahed Tamimi in gevangenschap en andere Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen.

Het enige wat de motie vroeg was dat de Kamer de regering oproept om zich uit te spreken voor de vrijlating van Ahed Tamimi, maar zelfs dat is teveel voor de Tweede Kamer fracties. De motie bezien, is dit de minst vergaande motie; niemand zou er zich een bult aan kunnen vallen.

Ahed al-Tamimi YouTube

Amnesty International had vooraf al aangegeven dat helemaal niets de detentie van Ahed Tamimi rechtvaardigt en dus riep de organisatie op tot vrijlating van de jonge Palestijnse.  

Maar wat blijkt nu bij het stemmen: CDA en D66 hebben tegen de motie gestemd waardoor deze is verworpen. Dat CDA de Palestijnse kinderen zou laten vallen was al zo klein beetje te verwachten, maar dat D66 deze kinderen in gevangenissen de rug zou toekeren is waarlijk een onbeschofte schande.
In een reactie van D66 weet de woordvoerder nog te melden dat “ … D66 echter geen voorstander is van het feit dat Nederland zich bemoeit met de rechtsgang van een ander land. Wij willen niet dat er direct voor vrijlating wordt gepleit, simpelweg omdat het vanuit hier moeilijk is om de precieze situatie met alle omstandigheden in acht genomen in te schatten en een oordeel te kunnen vellen … “  

Waar deze partij deze wijsheid vandaan heeft gehaald, dat is niet meer te achterhalen, maar de manier alleen al dat er gesproken wordt over het feit de precieze situatie moeilijk is in te schatten … verschrikkelijk, zo iemand leest niet veel internationale media en pers.

Het is wederom duidelijk een vorm om de macht vast te blijven houden, blijven plakken op het blauwe pluche van de regering, ook al zit de regering er pas. Dit is de tweede kapitale blunder van D66 in amper een week tijd: eerst het raadgevend referendum de nek omdraaien en dan ook staan te verdedigen in de Tweede Kamer en nu dus de Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen in de steek laten.

Het schept duidelijkheid en het vermindert in ieder geval het aantal potentiële kanshebbers op mijn stem.

Al oud-D66 stemmer en ooit nog op een blauwe maandag voor de partij in de gemeenteraad te hebben gezeten, heeft de partij nu compleet afgedaan voor me. De partij is echt diep en diep gezonken.  

Het is wederom duidelijk geworden dat de Nederlandse regering en het overgrote deel van de Tweede Kamer niets op heeft met de Palestijnen, sterker nog, niets op heeft met de  Palestijnse kinderen die zonder enige vorm van proces of beschuldiging worden opgesloten. Palestijnse kinderen die durven te tonen – net als onze voorouders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zich als heroïsche verzetsstrijders toonden – zich niet neer te leggen bij de al 70-jarig durende bezetting van Palestina en elke keer in opstand komen. En terecht, en de helden van Palestina hebben de steun en support van ons nodig, van de Nederlanders, van de Nederlandse regering, maar dat laatste is vandaag weer gebleken, een brug te ver te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *