Kakelen als een kip zonder kop

Asielzoekers zijn ook mensen, waar ze dan ook vandaan mogen komen

Afgelopen maandag werd er in het kolkende kippenhok van De Wereld Draait Door gekakeld (ehh … gedebatteerd)  over asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen, door leden van het debat, als een kip zonder kop. Het leek erop alsof de debatteerders spraken over landen waar ze alles van dachten te weten, maar niet naar elkaar luisterden.


Noord-Afrika
De landen waar het hier over gaat, zijn meestal de drie Maghreblanden: Tunesië, Algerije en Marokko. Volgens de debatteerders zouden deze landen veilig zijn en hebben de jongeren uit deze landen hier niets te zoeken.


Maar weten de mensen van het debat wel waar ze over praten? Laten we eens kijken naar Tunesië, het mooiste voorbeeld van de drie.


Tunesië
De afgelopen jaren is de Arabische lente begonnen in dit Noord-Afrikaanse land doordat Mohammed Bouazizi zichzelf op 17 december 2010 in brand stak. De Arabische lente, in Tunesië de Jasmijnrevolutie genoemd, begon als protesten van de bevolking tegen de hoge (jeugd)werkloosheid, de corruptie, de censuur, de hoge voedselprijzen en het politieke beleid van president Zine El Abidine Ben Ali.


De jasmijn waar de revolutie naar werd genoemd, wordt beschouwd als de nationale bloem van Tunesië. Tijdens mijn reizen naar Tunesië kwam ik erachter dat de bloem ook een belangrijke bron van inkomsten was voor de heel arme mensen: ze probeerden de jasmijn te verkopen aan de toeristen voor 1 euro en moesten veelal de hele dag lopen door de toeristencentra om echt wat verkocht te krijgen.


En nu zijn we bij het eerste belangrijke punt over de redenen van de stroom van zogenaamde arbeidsmigranten, vaak ook economische asielzoekers genoemd.

Zoals het laatst bleek, wil de nieuwe lijsttrekker van de PvdA juist dat deze groep niet naar Nederland gaat komen. Ik ben van mening dat ook de heer Asscher hiermee laat blijken dat hij niet weet wat er speelt in deze landen, maar zeker geen gevoel voor deze mensen heeft.

De drie belangrijke punten zijn: de economische situatie – speciaal voor de jongeren -, de veiligheid en de invloed van de omwenteling door de democratie en de daaraan gekoppelde ronselaars voor strijders in het buitenland.

Afbeeldingsresultaat voor jongerenwerkloosheid tunesie


De economische situatie

Ondanks het feit dat het MENA Landenrapport Tunesië voor 2016 aangeeft dat er een bescheiden herstel zou komen voor 2016 en 2017, blijkt dat dit herstel behoorlijk afhankelijk zal zijn van de veiligheidsrisico´s in het land. En ondertussen is gebleken dat die risico´s groter zijn dan men hoopten dat het zou zijn.


Tijdens mijn reizen heb ik gezien hoe die economische situatie in de praktijk werkte, speciaal voor jongeren. Jongeren die een baan zochten, gingen op een terras zitten met een kopje koffie en een glas water en bleven wachten totdat er een auto aan de rand van het terras stopte. Indien er een auto stopte, ging het raampje open, werd er een arm uitgestoken en werden een paar jongeren aangewezen die zich de volgende ochtend konden melden voor werk. De jongeren die niet werden aangewezen, bleven zitten met hun kopje koffie – dat heel langzaam werd leeggedronken – en kwamen dag in, dag uit terug met de hoop een keer aangewezen te worden en dan konden gaan werken. Volgens mij waren dit jongeren die geen of niet genoeg geld hadden om de oversteek naar Europa te kunnen maken.


In die dagen heb ik met enkele jongeren gesproken en vaak kwam het er op neer, dat ze me altijd vroegen om te helpen om ze naar Europa te halen, want er was daar geen mogelijkheid om een ‘fatsoenlijk bestaan’ op te bouwen voor een gezin in de toekomst.


En dan hoor ik zo’n debat dat dit soort jongeren hier niet mogen komen. Laat het duidelijk zijn dat het overgrote deel van deze economische asielzoekers geen terroristen zijn. Het gaat hen om werk, om een toekomst op te bouwen en vooral om de familie te helpen. Heer Asscher, deze jongeren hebben hulp nodig om ze te begeleiden op de weg van hun toekomst, niet dat ze afgestoten worden. Dit afstoten wordt gebruikt door de ronselaars.


Veiligheid
Volgens het MENA landenrapport houdt de onveilige situatie in Tunesië aan. Ondertussen weten we dat aanslagen zijn geweest en die zeker ook waren gericht op toeristen. Een van de aanslagen was op de toeristische centra net ten noorden van Sousse.


De toeristencentra van Sousse Nord bestaat uit vele hotels, grote hotels aan het strand en het dorp Port el Kantaoui. Dit laatste is een dorp rondom de haven – net als een haven in Zuid-Frankrijk maar dan kleiner – waar in de nabijheid de grote hotels liggen. Port el Kantaoui is een prettige plaats om te wandelen, te eten en te drinken, zelfs in een restaurant op een boot.


Hier op het strand vielen de aanslagen richting toeristen. Volgens de site van de overheid is er een ‘grote dreiging van terroristische aanslagen’.


Door deze dreiging wordt volgens mij de economische groei behoorlijk gestremd, daar toeristen echt wel kiezen voor veiligheid om de vakantiebestemming te kiezen.


Ik ben van mening dat zo een dreiging niet de keuze mag dwarsbomen, maar ik begrijp heel goed dat mensen die op vakantie willen, dan maar kiezen voor een andere bestemming.

Op het moment dat toeristen wegblijven, zal de economie ook niet snel aantrekken, waardoor jongeren ook niet snel aan een baan kunnen komen, anders dan door te vertrekken.

Gerelateerde afbeelding


Ronselaars
Op het moment dat de economie achterblijft bij de verwachtingen en jongeren langer werkloos blijven, schept dit een situatie dat bepaalde jongeren gevoelig worden voor minder goede invloeden, zoals ronselaars die strijders zoeken voor de strijd tegen de zogenaamde grote shaytaan – lees US met daarnaast het zionistische regime in Tel Aviv.


En dat is wat er gebeurt is in Tunesië. Natuurlijk is door de Jasmijnrevolutie een zogenaamde democratie ingevoerd met vrije verkiezingen, maar die heeft nog niet gebracht wat de bevolking hoopte, namelijk economische groei om te bouwen aan de toekomst zonder corruptie, zonder censuur, zonder jongerenwerkloosheid.


De nieuwe regering kan niet aan de hoge verwachtingen van het volk momenteel voldoen, waardoor jongeren makkelijker beïnvloed kunnen worden door de ronselaars, met name die voor de zogenaamde strijd van IS. De laatste berichten is dat er een cel van 13 ronselaars in Hergla is opgepakt. Hergla is een stoffig stadje in de buurt van het strand, met een ontzettend mooie huizen, straten, winkels en een landelijke omgeving.


Ook in de grote stad Kairouan schijnen de ronselaars bezig zijn geweest, zelfs tot in de Grote Moskee (Mosque Sidi Sahbi). Deze moskee, die in 671 is gebouwd en op de
UNESCO Werelderfgoederenlijst staat, staat in Kairouan dat na Mekka, Medina en Jeruzalem de belangrijkste heilige stad is voor moslims.


Ik ben van mening dat als we niets doen voor de economie voor landen als Tunesië, Marokko en Algerije, er economische asielzoekers uit deze landen naar Europa blijven komen of geronseld kunnen worden door mensen met minder goede bedoelingen. Belangrijk is dat Europa, Nederland maar wij ook als private personen deze landen moeten steunen, daar de bevolking in deze landen ook het recht hebben om te leven. Mijns inziens kunnen de mensen van deze landen alleen een toekomst bouwen, als wij de weg wijzen en dat kan alleen maar met onze steun, zowel privaat als economisch.

Lodewijk Asscher, dat is de uitdaging waar we voor staan. Ik hoop dat u die handschoen oppakt.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *