Niet alle asielzoekers kunnen zomaar terug

Irak is niet veilig, zeker niet als een bomaanslag plaatsvindt rond moment van uitzending

 

Laatst was er een familie uit Irak op onze nationale tv; een familie met dochters die hier al meer dan vijf jaar wonen en bezig zijn met hun opleiding. Tijdens de uitzending gaf een van de dochters aan dat ze als asielzoeker zijn afgewezen en dat ze teruggestuurd zouden worden naar Irak. Het ging hierbij over Anood en Noor die voor tv kwamen in EenVandaag.

 

Kinderpardon
Hier begrijp ik dus wederom geen ene moer van. De Nederlandse politiek heeft een tijd terug het zogenaamde kinderpardon ingevoerd, waarbij jongeren hier mochten blijven. Natuurlijk onder bepaalde voorwaarden. Enkele voorwaarden zijn:

  • Er is geen verblijfsvergunning
  • Jonger dan 19 jaar op het moment van aanvraag
  • Er moet voor jou asiel zijn aangevraagd
  • Je hebt meegewerkt aan je vertrek

 

De lijst van voorwaarden is veel langer met allerlei zaken waaraan men moet voldoen, om in aanmerking te komen voor zo’n kinderpardon, maar ik houd me nu bij deze paar punten. Dat komt omdat ik vind dat hier wat rare dingen bij elkaar staan. Let op: dat vind ik !

 

Het eerste waar ik ‘moeite’  mee heb, is het feit dat de persoon nog geen verblijfsvergunning mag hebben, maar dat er wel een asielaanvraag moet zijn geweest. Volgens mij is het logisch dat een jongere die een verblijfsvergunning heeft, geen aanspraak zal doen aan het kinderpardon. Ik zie dat als logisch.

Afbeeldingsresultaat voor kinderpardon 2016


Verblijfsrecht
Volgens gegevens die we kunnen vinden, blijken dat honderden kinderen en jongeren dag in, dag uit in angst leven om opgepakt te worden om uitgezet te worden naar een land dat ze niet kennen, een land waar ze geen enkel gevoel meer bij hebben omdat ze leven in ons land en hier bezig zijn met hun leven.

 

Verder schijnt het zo te zijn dat meer dan 90% van de aanvragen voor het kinderpardon worden afgewezen; waarschijnlijk is in 2016 niet meer dan 1 keer een vergunning toegekend. Met andere woorden, het kinderpardon werkt dus niet meer voor jongeren die hier meer dan vijf jaar in ons land zijn.

 

Het is niet meer dan menselijk dan een verblijfsvergunning te verstrekken aan de jongeren die hier bezig zijn een toekomst te bouwen; de meesten zijn bezig met een studie die ze in dat ‘vreemde’ land niet kunnen volgen of afmaken.

 

De jongeren zijn hier gewend geraakt en hebben hun vriendenkring hier opgebouwd, hun studentenkringen.

 

Maar zoals vaker wordt er niet of nauwelijks naar deze jongeren geluisterd.

 

Meewerken aan het vertrek
Maar het meest opvallende punt in de lijst van de voorwaarden is de opmerking dat de jongeren hebben moeten meegewerkt aan het vertrek.

 

Gezien de procedure voor het kinderpardon vind ik deze voorwaarde een schending van het respect maar ook het vertrouwen richting de jongere. De jongere is bezig met een aanvraag om hier te mogen blijven, zijn of haar best te doen om te voldoen aan de voorwaarden om een verblijfsvergunning te verkrijgen en men moet tegelijkertijd meewerken aan het vertrek. Snapt het u nog?

 

Deze voorwaarde is niet duidelijk, maar werkt ook niet mee aan het opbouwen van respect en vertrouwen tussen de jongere en de Nederlandse maatschappij, beter de Nederlandse politici en wetshandhavers. Over deze laatste groep gesproken, bij het ‘oppakken’ van de jongeren die uitgezet gaan worden, is de overmacht aan wetshandhavers meestal zo groot, dat de jongeren zich rot schrikken en het gevoel krijgen dat ze terroristen zijn.

 

Veilig gebied
Een ander probleem is het feit hoe men de kreet ‘veilig gebied’ hanteert. Mijns inziens hanteert het ministerie van Veiligheid en Justitie een compleet andere procedure om een bepaald gebied veilig te noemen dan journalisten, media en social media. Ik kan me niet voorstellen dat de landen Syrië en Irak veilig worden beschouwd, zeker niet als er berichten komen van aanvallen tussen partijen en van bomaanslagen. Op de dag dan Anood en Noor hun verhaal deden op tv, was er net een bomaanslag geweest in Bagdad, de hoofdstad van Irak.

 

De beide meisjes zouden teruggestuurd gaan worden naar Bagdad, maar je kan toch niet met je goed fatsoen zeggen dat Bagdad een veilig gebied is. Nee, dat kan er bij mij niet in.

 

Wanneer luistert staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Dijkhoff nu eens naar de jongeren, naar de mensen die de gebieden kennen (of ze veilig zijn of niet), naar organisaties die meer gevoel hebben met jongeren uit deze gebieden?

 

De site van Defence for Children hebben op 4 januari een artikel aan deze jongeren gewijd, ook aan Anood en Noor en roepen de politici op te komen met een wet waarin wordt erkend dat vijf jaar verblijfsonzekerheid genoeg is. Tevens staat op de site te lezen: In totaal roepen 16 organisaties op om tot een wet te komen voor kinderen die vijf jaar of langer in Nederland zijn nadat zij een vergunning hebben aangevraagd.”

 

Het kan niet zo zijn dat kinderen en jongeren hier bezig zijn met een studie, dan te horen krijgen dat ze moeten vertrekken naar een gebied dat niet veilig is. Dit is absoluut in-humaan en respectloos.

Afbeeldingsresultaat voor veilig gebied irak 2017

Dublinregels
Een asielaanvraag moet volgens de Dublinregels worden behandeld in het land waar de asielzoeker Europa is binnengekomen. Natuurlijk kan deze regel betekenen dat de asielzoeker teruggestuurd wordt naar dat eerste land, als hij of zij in een ander land opduikt. Echter het Europese Parlement wil deze regels voor kinderen en jongeren die asiel aanvragen, veranderen en wel zo dat de jongere niet teruggestuurd zal worden, als hij of zij zich in een ander land bevindt.

 

Het zou humaan zijn als de staatssecretaris hier al rekening mee gaat houden, maar tevens echt kijkt naar de artikelen die in de media komen over veilige gebieden.

 

Het is niet altijd zo dat alle asielaanvragers teruggestuurd kunnen worden. Nederland is een veilig gebied, maar Irak of Syrië zijn dat zeker op dit moment niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *