Israël: wraak op Palestijnen via EU

By Engelbert Luitsz                 ©             (www.alexandrina.nl/?p=4383)

kusra_akkers1_small

Vrijwilligers helpen de boeren bij Kusra, hier georganiseerd door Rabbis for Human Rights.

Het Algemeen Dagblad kwam vandaag met een artikel van de hand van Jan Franke (janfranke.com) over “een golf van ontruimingen en landonteigeningen sinds begin 2016“. De Nederlandse steun van 10 miljoen euro verspreid over drie jaar om de Palestijnse boeren te helpen lijkt op deze manier weggegooid geld. Zoals zo vaak dienen de boeren het land dat Israël nu opeist leeg op te leveren, dat wil zeggen ontdaan van de gebouwtjes, anders krijgen ze daar ook nog eens de rekening voor gepresenteerd. Deze ontruimingen en onteigeningen spelen zich af in het zogenoemde Gebied C, dat geheel door Israël wordt gecontroleerd. Dat gebied beslaat zo’n 60% van de Westelijke Jordaanoever, dus als dat verdwijnt is de kans op een Palestijnse staat die die naam verdient volledig verkeken. Er wonen al meer dan 325.000 kolonisten in 125 nederzettingen en nog eens 100 outposts, kleine, vaak door jongeren ingenomen stukken land die officieel niet door Israël erkend worden, maar in de praktijk maar al te vaak “gelegaliseerd” worden.

Het is opvallend, schrijft Franke, hoe vaak de locaties die Israël in het vizier heeft voorzien zijn van hulpprojecten die met buitenlands geld zijn gefinancierd. Zo werd vorige week nog een lagere school in aanbouw, gefinancierd door Frankrijk, door Israëlische troepen verwoest.

Op het moment van schrijven kan ik het artikel niet vinden op de website van het AD. De kop ‘Wraak Israël tegen regels van EU’ is pittig voor het AD. Vanmorgen werd het besproken op radio 1, via Blendle is het te verkrijgen, dus is het niet een beetje laat om de schade te beperken, als dat de reden is van het niet online zetten? Maar goed, waarom wraak? Nou, omdat de EU vindt dat producten uit de illegale nederzettingen herkenbaar moeten zijn voor de consument, toch geen wereldschokkende maatregel. En dat vinden gelukkig ook een paar politici. Een reactie van Sjoerd Sjoerdsma (D66) bijvoorbeeld: “Dat bij ontruimingen ook Nederlandse hulpprojecten worden vernietigd, is onacceptabel.” Hoezo, Sjoerdsma? Zolang het maar geen Nederlands geld is, is het prima? De zoon van de veilingmeester heeft er in het geheel geen moreel oordeel over, minister Ploumen moet gewoon zorgen dat Israël de schade vergoedt. Raymond Knops (CDA) is er vorig jaar zelf geweest. Toen had Israël regenbuizen weggehaald die Nederland tegen betaling terug kon krijgen. “Dat je zogenaamd goede betrekkingen hebt, maar elkaar zo de voet dwars zet, dat kan niet“, aldus Knops. Wat hij precies bedoelt met “elkaar” is mij niet duidelijk. Het is toch altijd eenrichtingsverkeer. En zelfs Han ten Broeke (VVD), die altijd in de bres springt voor Israël, verspreekt zich hier. Hij vindt het beleid van de EU “dom“, maar de reacties van de Israëliërs “nog veel dommer“. (Wie is er dom? Op 4 juli 2014 had Ten Broeke er nog vertrouwen in dat de situatie zou de-escaleren, maar op 8 juli stortte Israël zich met operatie Machtige Klip meedogenloos op de burgers van de Gazastrook.)

Een bijzinnetje zegt veel over de beperkte informatie die tot ons komt. Er wordt een EU-diplomaat aangehaald “die niet bevoegd is om over de gevoelige kwestie met de media te praten“. Merkwaardig, want als er geen gevoelige kwestie was geweest, had die man of vrouw daar ook niet gezeten. Gewoon censuur dus, iets wat meer en meer mensen en organisaties in Israël treft.

De Netherlands Representative Office in Ramallah is echter minder terughoudend. In een lokale EU-verklaring over de situatie in Gebied C schrijven ze op hun Facebookpagina:

De EU-missies in Jeruzalem en Rammallah uiten hun diepe zorg over het ongekend hoge aantal vernielingen en onteigeningen van Palestijnse constructies in Gebied C in de afgelopen weken, inclusief met EU-geld gesteunde humanitaire hulpprojecten die geheel in lijn zijn met het internationale humanitaire recht. Voorbeelden hiervan zijn: het ontmantelen en in beslag nemen van de school in Abu Nwar op 21 februari die met Frans geld was opgezet en de enige school was van een Bedoeïenengemeenschap die ernstig in haar voortbestaan wordt bedreigd, en de praktisch volledige vernietiging op 15 februari van de gemeenschap van Ain Rashash, waar 60 mensen, waaronder 38 kinderen, hun huizen en overige constructies om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien kwijt raakten. Daarbij kwam nog een campagne van verwoesting tussen 9 en 11 februari op diverse locaties in de Jordaanvallei, waarbij 59 mensen, waaronder 28 minderjarigen, werden verdreven.
Sinds het begin van het jaar zijn al meer dan 480 mensen verdreven als gevolg van het vernielen van onderkomens.

Misschien was Jan Franke te zeer gericht op Kusra, waar de Nederlandse hulp teniet wordt gedaan, om zich te verdiepen in wat er verder allemaal gebeurt. Hij schrijft:

Bij dagelijkse steekpartijen, aanslagen met auto’s, rellen en arrestaties vielen sinds oktober vorig jaar aan beide zijden tientallen doden en gewonden.

Een vreemde voorstelling van zaken. Er zijn al bijna 200 Palestijnen doodgeschoten en duizenden gewond geraakt. Gericht en met scherp schieten – buitengerechtelijke executies volgens B’Tselem, Amnesty International, Human Rights Watch en anderen – vormt dus de hoofdoorzaak van de vele dodelijke slachtoffers. En dat wordt door Franke niet eens genoemd. Aan Israëlische kant zijn inderdaad enkele tientallen doden te betreuren, maar de formulering van Franke geeft een compleet verkeerd beeld van wat er zich daar sinds begin oktober afspeelt. Dat was het staartje van het artikel. Zou het echt zo droevig gesteld zijn met die krant dat ze na al die informatie die ze nu eenmaal niet konden veranderen zonder te gaan liegen, besloten om er dan maar een eind aan te verzinnen dat zo weinig mogelijk “anti-Israël” is?

De EU-landen zullen niet echt wakker liggen van de bedragen die hiermee gemoeid zijn. De Israëlische wraak richt zich zoals altijd in de eerste plaats tegen de Palestijnen, de weerlozen. De kolonisten zijn berucht om hun price tags, de “prijskaartjes”, een eufemisme voor vernielingen, intimidatie, brandstichting, moord, lynchpartijen en wat ze verder nog kunnen verzinnen om zich op de Palestijnen uit te leven. Wat Israël hier laat zien is dat de regering zelf zich schuldig maakt aan price tags, wanneer ze een volkomen legaal EU-besluit aanwenden om het leven der onderdrukten nog eens extra tot een hel te maken. En Lilianne Ploumen zal er ook niet wakker van liggen, ze is per slot van rekening minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, een gecombineerd ministerie dat naadloos aansluit bij het neo-kolonialisme dat onze relatie tot Palestina kenmerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *