Lazy Sunday Afternoon

By Engelbert Luitsz            ©                (www.alexandrina.nl/?p=4335)

A wouldn’t it be nice to get on with me neighbours
But they make it very clear?
They’ve got no room for ravers?
They stop me from groovin’, they bang on me wall?
The Small Faces

meisje_doodbloedend3

De 14-jarige Jasmine Rashad al-Zaru werd door meerdere kogels geraakt. Mensen die toesnelden werden met geweld op een afstand gehouden. De onverschilligheid voor haar lijden blijkt uit diverse video’s die werden gemaakt. Op het moment van schrijven is ze nog in levensgevaar.

Drie Palestijnse kinderen zijn vandaag vermoord en een meisje liet men bijna doodbloeden, nadat mensen die te hulp kwamen met geweld werden verwijderd. Of zij het zal overleven is nog maar de vraag. De gisteren overleden 18-jarige Kilzar al-Eweieihad gered kunnen worden als men hulp toegelaten had. Dat is de trieste maar bekende balans van een dag in Palestina. Een journalist die op sterven ligt na een hongerstakingvan 80 dagen, zonder dat de wereld er aandacht aan besteed. Een minister-president die moord en brand schreeuwt over het labelen van producten uit illegale nederzettingen en er niet voor terugdeinst de EU onder vuur te nemen, maar die doet of de bijna dagelijkse executies van vaak zeer jonge Palestijnen een fantasie is van “Israël-haters”…

meisje_doodbloedend4

Het live mogen meemaken van de ontmenselijking van een volk is in zekere zin een voorrecht. Moet je echt alles geloven wat in de geschiedenisboekjes staat? Die zijn per slot van rekening geschreven door de overwinnaars. Wie het nieuws uit Palestina volgt weet echter: zo gebeurt dat dus. Van plunderingen, landroof, verdrijvingen en vernederingen tot massamoorden en willekeurige executies. Stap voor stap wordt het cynisme de norm. Voor wat er nu gebeurt in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever zou men 70 jaar geleden geen ander woord dan nazistisch geweten hebben, maar een zeer efficiënte propagandamachine, gecombineerd met instrumenten om critici het zwijgen op te leggen, heeft het discours omgebogen. Kritiek op de misdaden tegen de menselijkheid wordt voorgesteld als kritiek op het joodse volk. Had Idi Amin een dergelijk apparaat achter zich gehad, dan was kritiek op zijn schrikbewind gelijkgesteld aan racisme.

twee_palestijnen_dood

Vandaag werden twee kinderen van 15 jaar oud doodgeschoten door Israëlische soldaten, Fuad Waked en Nihad Waked. Later werd de 17-jarige Na’im Safi beschoten, waarna men hem liet doodbloeden.

Tegen de 200 Palestijnen zijn al vermoord sinds begin oktober vorig jaar, toen extremistische kolonisten in opstand kwamen tegen de sloop een synagoge op een zelfs voor Israël illegale locatie. De golf van geweld die toen volgde tegen protesterende Palestijnen en uiteindelijk tegen hele woonwijken in met name Oost-Jeruzalem en Hebron, werd door Israël vertaald in een “Palestijnse opstand” om zo verder te kunnen werken aan plannen die al meer dan honderd jaar oud zijn. Als er al sprake is van Palestijns geweld, dan is dat een reactie op het Israëlische. “Geweld kan je niet beantwoorden met rozen“, zegt de Palestijnse vrijheidsstrijdster Leila Khaled terecht (hulde aan het Belgische Knack voor deze essentiële bijdrage die bijna nergens aandacht krijgt). De bezetting is volgens Khaled de ergste vorm van terrorisme en dat sluit naadloos aan bij de gangbare definitie van terrorisme als een aanslag op burgers met een politiek doel.

Je kunt niet te lang stilstaan bij het feit dat het bijna allemaal kinderen zijn die vermoord worden. De ouderen sterven uiteindelijk, maar de jongeren vergeten niet. De zionisten hebben goed begrepen dat je extreem onmenselijk kunt zijn zonder dat dat gevolgen heeft, want de meeste mensen kunnen dat gewoonweg niet geloven. Als je maar wreed genoeg bent. Je creëert een kader van ziekelijke overdrijving van je eigen slachtofferschap en vervolgens kom je overal mee weg. Wat moet men ook anders geloven? Je krijgt als kind in het Westen tijdens je opvoeding tientallen holocaustfilms voor je kiezen die uitsluitend het joodse lijden benadrukken, maar hoeveel films over het lot van het Palestijnse volk bestaan er in ons collectief bewustzijn? Dat die joodse slachtoffers vooral slachtoffers van het zionisme waren wordt daarbij uiteraard niet uit de doeken gedaan.

Wanneer je oppermachtig bent, ben je niet bang voor wraak. Elk Palestijns kind dat in opstand komt omdat een familielid, vader, moeder, broer, zus, vriend of vriendin is vermoord door de zionistische doodseskaders wordt dankbaar opgenomen door de Israëlische propaganda. Elke steen die wordt gegooid rechtvaardigt een collectieve straf, elk onvertogen woord leidt tot verdere demonisering van hen die al meer dan 68 jaar onderdrukt worden. De slachtoffers worden steeds jonger. Niet omdat ze worden opgevoed om zich te verzetten, maar omdat het kind nog niet in staat is de consequenties van z’n daden te overzien. Dat is de meest pure vorm van verzet en daarmee is het vermoorden van die onschuld ook de ergste misdaad die een mens tegen een ander mens kan begaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *