De Palestina Papers Deel 15

Is er een toekomst voor de jongeren?

In deel 13 kwam de Derde Intifada ter sprake. Kon men deze intifada aan zien komen of kwam deze uit de lucht vallen? Maar misschien is de vraag belangrijker of de jongeren gelijk hebben en worden ze gesteund door Palestijnse leiders?

Op de website van Hamas was op 24 oktober een artikel te lezen over de intifada: “Het lid van het politiek bureau van Hamas, Mousa Abu Marzook, heeft een beroep gedaan op de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Arabische leiders om het Palestijnse volk met rust te laten om haar huidige intifada tegen de Israëlische bezetting te laten voeren.

“De intifada is een opstand voor Jeruzalem en de Aqsa-moskee, voor de gekwetste waardigheid, voor de gestolen vrijheid en voor het toegeëigende land,” meldde Abu Marzook op Facebook .”

Leiding

Op de site www.middleeasteye.net zegt een belangrijk lid van Hamas dat de leider van de Derde Intifada uit de jeugd zelf komen: “Ahmed Yousef roept de Palestijnse jeugd op om hun strijd voor een eigen staat zelf te leiden, maar zegt dat de verklaringen over de Derde Intifada te voorbarig zijn.

De leider van een nieuwe intifada komt uit het midden van de Palestijnse jeugd die de  momenteel populaire onrust over Israël en de bezette Palestijnse gebieden zal leiden, vertelde een senior lid van Hamas aan Middleeasteye.net. “De jeugd wordt op het moment door iedereen geleid, zonder een bijzonder verantwoordelijk persoon,” volgens Yousef, een voormalige politieke adviseur van de vice-voorzitter van het politiek bureau van Hamas, Ismail Haniyeh.”

Waar komt die ‘opstand’ nu vandaan? Is het gewone onrust of is er meer aan de hand?

Derde Intifada - mo be - Henny

Leven

Het leven in Palestina is alles behalve rooskleurig; dat is bekend ondanks het feit dat westerse media alleen maar bepaalde artikelen doorsluizen. Sporadisch komen er in de Nederlandse media – geschreven en tv – berichten over de miserable status van de Palestijnse bevolking.

Laatst was er weer sprake van het feit dat ‘Brussel’ geld zou overmaken naar Ramallah voor wat projecten. Tevens zou een tweede vrachtwagenscanner in gebruik genomen gaan worden.

Echter – links om of rechts om – er is maar een partij die geniet van de financiële injectie richting Palestina en dat is de zionistische entiteit in Tel Aviv. Of het geld verdwijnt rechtstreeks naar Tel Aviv of projecten worden vernietigd of gebieden domweg geconfisqueerd.

En de Palestijnse leiding vanuit Ramallah doet veel te weinig om deze zaken te veranderen, zeker als het gaat om Gaza. Het blaft als een keeshondje om de wereld te laten zien dat ze nog bestaat, maar bijten kan niet, want het is een keeshond zonder tanden.

En juist met die tandenloze keeshond heeft de jeugd niets meer, sterker nog,  ze zien er geen leiding in. Ze worden niet geholpen en er wordt niet naar ze geluisterd.

Hulp

Natuurlijk is in deze dagen de hulp voor andere brandhaarden en daar uit komende vluchtelingen bijzonder hard nodig. De vluchtelingenstroom van Palestina is echter al jaren enorm te noemen.

Volgens de site www.mo.be stond de teller in 2012 op 5,27 geregistreerde vluchtelingen bij de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA): In 2012 waren 5,27 miljoen mensen geregistreerd als vluchteling bij UNRWA, maar de organisatie verwacht dat het cijfer zal stijgen naar 5,75 miljoen in 2016 en 6,46 miljoen in 2021. Een derde van deze vluchtelingen, meer dan 1,5 miljoen mensen, leven in 58 erkende vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon, Syrië, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.”

Ook de organisatie UNRWA heeft een probleem: het geld is niet toereikend meer voor al de vluchtelingen, maar ook voor alle Palestijnen die hulp en voorzieningen nodig hebben zoals educatie. Sterker nog: UNRWA schiet te kort in de taken die ze moeten uitvoeren.

En hier zit nu net weer een probleem. De Palestijnse jongeren voelen zich ook hier in de steek gelaten en dit gevoel wordt steeds sterker.

Vluchtelingenkampen - archief uitpers be - Henny

Contact

Regelmatig heb ik contact met Palestijnse jongeren die op zoek zijn naar enige vorm van steun; soms een financiële bijdrage, soms hulp om naar Europa te komen, soms hulp om een leven op te bouwen, soms hulp voor een of andere organisatie.

En elke keer geef ik hetzelfde antwoord: ‘We werken in Europa graag via een organisatie die contact of een kantoor hebben in Palestina. Vaak noem ik dan een organisatie als Oxfam of  Islamic Relief, maar steevast krijg ik dan het antwoord: ‘Dit soort organisaties helpen ons niet en we vertrouwen die organisaties niet.’ Nu moet ik toegeven dat ik een organisatie als Oxfam ook benaderd heb, zowel per mail als via de telefoon, maar een antwoord over mogelijke steun voor Palestijnse jongeren is nog steeds niet ontvangen. Helaas …

Wat is er mis met dit soort organisaties? De antwoorden die ik krijg, gaan meestal over het feit dat het geld dat deze organisaties hebben gekregen, op wat voor manier dan ook, voor een groot deel blijft hangen aan de strijkstok van deze organisaties.

Laatst zei een Palestijnse jongeman tegen me dat deze organisaties arme Palestijnen gewoonweg niet helpen ondanks ze daar juist voor zijn.  

Palestijnen worden van alle kanten gepakt en niemand gaat dit recht zetten. Niemand gaat deze jongeren helpen. Het zou toch niet moeilijk moeten zijn, om het plan van koningin Maxima over microkredieten op te zetten voor deze jongeren, zodat ze een start kunnen maken voor een mogelijke toekomst.

Maar zelfs daar zijn geen willige oren voor te vinden.

In het algemeen is er weinig van enige support te vinden voor de vele Palestijnen, maar vooral voor de jonge Palestijnen die nog een toekomst moeten gaan opbouwen.  

Politiek

Maandag 24 oktober is een mail gestuurd naar de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer met een vraag of de fractie vragen zou stellen in het vragenuurtje van dinsdag over de executies van Palestijnse jongeren en of de regering hier wat mee zou doen. Krijg je een nette mail met de mededeling dat als er iemand nodig is voor een lezing een andere mailadres aangeschreven moet worden en voor de rest krijgt de fractie honderden mails per dag die niet allemaal beantwoord kunnen worden. Met zo een antwoord ben ik natuurlijk niet tevreden, dus heb ik de fractie maar gebeld. Daar krijg je min of meer dezelfde antwoorden: ‘We gaan uw vragen niet stellen, want we hebben al genoeg vragen voor het vragenuurtje’ …. ‘We krijgen vele mails per dag en zijn een kleine fractie en kunnen niet alle mails beantwoorden’ … ‘Ik zal kijken of ik uw mail kan vinden en doorsturen naar onze beleidsmedewerker’ … Maar op een reactie hoef ik niet te rekenen, ik moet maar naar de tv kijken of de vragen gesteld zijn.

De Palestijnse jongeren hoeven van de Nederlandse politiek niets te verwachten, van de Nederlandse media niet en het schijnt zelfs zo te zijn dat ze niets van Nederlandse hulporganisaties hoeven te verwachten.

Toekomst

Willen de Palestijnse jongeren een kans voor een toekomst krijgen, dan hebben ze steun en hulp nodig die van buiten komt, juist van een land als Nederland dat trots is op het feit dat ze met alle partijen een goede relatie hebben. Als het standpunt van de Nederlandse regering, media en hulporganisaties richting Palestina niet verandert, dan zullen de Palestijnse jongeren geen fatsoenlijke toekomst krijgen en zullen ze verder gaan met het proberen om zelf een toekomst te bevechten. Op het moment dat er een sterke jonge Palestijnse leider zal opstaan, die gesteund zal gaan worden door verschillende Palestijnse facties, zal de Derde Intifada een veel sterke vorm krijgen en verder uitgroeien waarbij het aantal doden schrikbarend zal toenemen.

Jesse Klaver, het is nog niet te laat,  maar haast is geboden. Laat de Palestijnse jongeren niet in de kou staan en trek je handen af van de zionistische entiteit van Tel Aviv.

Drinkwater Gaza - Oxfam - Henny

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.