Handel in bloeddiamanten en bouwen op Palestijns gebied

Begin dit jaar stond de media bol van het faillissement van de juweliersketen Siebel in Nederland. Even later kon men al weer lezen dat de keten was overgenomen door het Russische bedrijf Moscow Jewelry Factory, waarbij maar onmiddellijk werd aangegeven dat de Russen Siebel binnen drie jaar wilden uitbreiden tot 60 winkels. In Rusland bezat het bedrijf reeds 280 winkels en zou het ook in de goud- en diamantenhandel zitten.

Siebeljuweliers-leidschendam -niet failliet nl

Tot zover het positieve nieuws. Wat de media niet vertelden, was, wie er eigenlijk achter het bedrijf Moscow Jewelry Factory zit. Alleen RTl4 gaf aan dat de grote man een Israëli was, luisterend naar de naam Lev Leviev, en de opleiding van postdoctorale journalisten van de Erasmus Universiteit  wist te melden “dat de Israëlische, in Oezbekistan geboren miljardair Leviev betrokken is en was bij de handel in bloeddiamanten in Angola, dat NGO als Oxfam en dergelijke niet veel goeds over hem te melden hebben, en dat hij destijds via zijn associé Arkady Gaydamak ook berokken was bij wapenhandel tijdens de Angolese  burgeroorlog.” (Bron: Abu-Pessoptimist Blogspot).
Meneer Leviev heeft een tijdlang gewerkt bij het Zuid-Afrikaanse bedrijf De Beers, dat de apartheid steunde, echter de samenwerking liep niet zoals het hoorde en hij vertrok en kocht Israel Africa op. Dit bedrijf werd “ ’s werelds grootste verwerker en slijper van diamanten, terwijl hij betrokken was en is bij de winning van diamanten in Angola, Namibië en Rusland.” Vooral over Angola gaan de verhalen rond over grove schendingen van mensenrechten.

Moscow Jewelry Factory1

“Via Africa Israel, en de dochter daarvan Danya Cebus, is Leviev ook al jaren betrokken bij diverse bouwprojecten in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever …  Tussen 2000 en 2008 bouwde Danya Cebus in de nederzettingen Har Homa, Adam, Male Adumim en Mattiyahu op het land van het dorp Bi’lin, terwijl een andere maatschappij van Leviev, Leader Management, de nederzetting Zufim uitbreidde op het land van het dorp Jayyous. Op dit moment is Danya Cebus nog bezig een bouwproject af te ronden in de nederzetting Gilo bij Jeruzalem.  ”(Bron: Abu-Pessoptimist Blogspot).

Einde van de voorstellingsronde van de nieuwe eigenaar van de Siebel juweliersketen in Nederland.

De BDS organisatie in Nederland had via haar bekende kanalen de informatie ontvangen en besloten om de informatie bekend te maken aan het Nederlandse winkelpubliek. Rond moederdag 2014 was een demonstratie gepland bij een aantal Siebel winkels in Amsterdam. De demonstratie – die goed voorbereid was – was niet meteen aan de grote klok gehangen. Echter een dag voor de geplande demonstratie was er een bericht binnengekomen bij de hoofdstedelijke politie dat er mogelijk een tegendemonstratie zou komen, die zeer bedreigend zou kunnen zijn voor de pro-Palestijnse demonstratie. De boodschap schijnt binnengekomen te zijn – volgens wel ingelichte bronnen – bij AT5 en het Parool in Amsterdam.
De redacties van AT5 en het Parool zijn aangeschreven, maar hebben nog geen reactie gegeven. De BDS organisatie heeft kenbaar gemaakt dat de bedreiging zou komen van extreem rechtse Ajax hooligans.

Door de bedreiging serieus te nemen, is de demonstratie op het allerlaatste moment afgeblazen, echter een aantal BDS-ers zijn nog aanwezig geweest en heb alleen een Joodse man gezien die daar een tijd heeft gezeten en de boel heeft bekeken. De vraag blijft natuurlijk of de bedreiging een reële  is geweest.   

Bij eerdere demonstraties tegen organisaties die het Israëlische beleid ondersteunen of minimaal geen afstand er van nemen, is opgevallen dat er altijd wel iemand aanwezig is om na te gaan wie er aanwezig zijn. Het is zelfs ze ver gegaan dat er foto’s werden genomen van de demonstranten.

Op zaterdag 7 juni is er weer een demonstratie geweest voor een vestiging van Siebel in Nederland. Elke keer wordt het personeel vooraf geïnformeerd over de demonstratie. Deze keer zijn er geen boodschappen van bedreigingen binnengekomen, maar de sfeer was gespannen. Twee keer is de beveiliger van Siebel juweliersketen, G4S, voorbij gereden. Deze beveiliger heeft een reputatie van aanvallen, martelen, slaan en andere zaken richting Palestijnen in Israëlische gevangenissen. 
Daarnaast reed er een politiewagen door het gebied, die kwam informeren of er een vergunning was voor het uitdelen van flyers. Alsof de politie nergens anders op moet letten, tenslotte gaat het om de veiligheid van het winkelende publiek maar zeker van de demonstranten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.