Gezondheidszorg moet op de schop

Dagelijks moeten we aanhoren dat de hoeder van het grote geld in Nederland aankondigingen maakt van nog meer bezuinigingen. Nu was het weer eens de beurt aan de kinderbijslag en weer wordt de man of vrouw aan de onderkant van de maatschappij gepakt, niet die personen die een goede baan hebben en op de VVD hebben gestemd.

De gezondheidszorg rammelt aan alle kanten en het einde van deze wetenschapsellende is nog niet in zicht. Kijk eens naar de reserves van de zorginstellingen en –verzekeraars, het schijnt dat ze samen ruim twaalf miljard reserves hebben. Natuurlijk heeft een instelling of organisatie reserve nodig voor calamiteiten en voor de toekomst, maar het schijnt dat bij verschillende instellingen de reserves wel heel snel zijn toegenomen.
Daarnaast moet een gemiddeld klein gezin € 200 per maand betalen aan ziekenfonds premie, elke maand weer, terwijl ze heel vaak nooit ziek zijn. Het is dat het nodig is, maar vaak hebben gezinnen net genoeg geld over om een simpele maaltijd klaar te maken. Niet ziek maar toch steeds de premie bij elkaar moeten schrapen, terwijl ergens anders 12 miljard opgepot wordt. Solidair zijn? Ik vind dat woord tegenwoordig – in tijden van grote crises – niet meer op zijn plaats. Het zou pas solidair zijn als de Groot Geld Graaiers eens wat meer zouden bijspringen bij de mensen die in onze maatschappij hulp nodig hebben.

In de speeltuin van de rechtse Rutte regering (RRR) wordt echt met de botte bijl gehakt; naast knippen in de kinderbijslag, de ontmanteling van de zorg in het algemeen, gaan er ook een aantal verzorgingshuizen dicht. Dicht omdat er bezuinigd moet worden, niet of dat de verzorging nodig is, want dat is niet van belang. Geld tekort en dus bezuinigen en zeker niet spreken over het opgepotte bedrag van ruim twaalf miljard. Ondertussen gaan we in de zorg steeds verder om maar de laatste kiem in het menselijke lichaam te ontdekken, zodat er weer grote farmaceuten kapitalen kunnen verdienen voor onderzoek naar het grote medicijn wat voorlopig weer niet te betalen is.

Ik vraag me dagelijks af – en ik heb onderzoek gedaan naar behandelwijzen voor de ziekte kanker – of we moeten doorgaan met onderzoek naar die laatste ziektekiem. Elke keer dat er wat ontdekt wordt, komen we er achter dat veel mensen de kiem bij zich hebben, maar zijn ze wel ziek? Stop met die ellende en maak de gezondheidszorg betaalbaar en zorg dat er geen Groot Geld Graaiers rijk kunnen worden aan de gezondheid van de mens. Het is een verplichting voor een ieder om de ander te helpen.

Ondertussen lijkt het voorstel van de inkomensafhankelijke zorgpremie onder druk van de rechtse, rijke achterban van de VVD weer van tafel te zijn geveegd. M.a.w. het verschil tussen rijk en arm wordt weer groter of minimaal in stand gehouden. En ja, Markie Mark, het gaat goed in Nederland … voor de mensen die het kunnen betalen, echter de werkeloosheid loopt nog steeds op, de voedselbank heeft het drukker dan de buurt super en de kosten voor de gezondheidszorg gieren de pan uit … vind je het gek dat men gaat morren in ons land?

De zorg betaalbaar zien te krijgen meneer Rutte .. dat moet een belangrijke taak zijn voor uw kabinet, niet de zorg afbreken. Begin eens met het stoppen van oppotten van gelden bij zorginstellingen en -verzekeraars; zorg voor salarissen die dichter bij de realiteit van de Balkenendenorm komen te liggen; stop met het voorschrijven van dure medicijnen als er ook goedkopere varianten zijn; geef patiënten medicijnen voor een kortere periode mee naar huis, zodat er niet zoveel meer weggegooid hoeft te worden; investeer in bestaande onderzoeken, voorlopig niet in het ontdekken van nieuwe ziektekiemen; stel een ICT-platform in waar de instellingen gebruik van kunnen maken; ga fraude tegen en tenslotte maak die zorgverzekeraar niet de onderkoning van zorgend Nederland.

© KhamakarPress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *