Directe actie na racistische ID-controle en arrestatie

Afgelopen donderdag werden twee vluchtelingen uit Afghanistan, beiden goede vrienden van de mensen van de werkgroep Deportatieverzet, op grond van hun niet-Europese uiterlijk aangehouden en gearresteerd. Toen werd ontdekt dat ze allebei uitgeprocedeerd waren werden ze drie dagen vastgehouden op het politiebureau in Ede. Afgelopen maandag zouden ze met een busje worden overgebracht naar detentiecentrum Rotterdam, met deportatie als uiteindelijk doel.

De werkgroep Deportatieverzet heeft toen samen met goede vrienden van de twee en activisten directe actie gevoerd bij het politiebureau door het busje te blokkeren.

Ongeveer twintig mensen deden mee aan de geweldloze blokkade van de uitrit van de politie in Ede – negen van hen werden gearresteerd. Inmiddels zijn alle arrestanten weer vrij en op één na, wiens knie werd geblesseerd door de brute manier waarop de demonstranten uit elkaar werden getrokken, maakt iedereen het goed. Zes uur lang klonken er vanuit de cellen op het politiebureau in Ede leuzen en gezang, tot grote irritatie van de dienstdoende smerissen op het bureau.

De vluchtelingen waren op het moment van de blokkade nog op het bureau en hebben de actie goed kunnen horen. Eén van de arrestanten kwam in de cel naast één van de vluchtelingen terecht.

Kort daarop werden de vluchtelingen overgebracht naar detentiecentrum Rotterdam

Vrij

Eén van hen is inmiddels vrijgelaten. De 19-jarige M. uit Afghanistan heeft een hernieuwde asielaanvraag ingediend en is nu bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De ander, de 35-jarige M, ook uit Afghanistan, zit op dit moment vast in detentiecentrum Rotterdam. Samen met zijn advocaat zal de werkgroep Deportatieverzet alles op alles zetten om hem ook weer vrij te krijgen. Want we accepteren niet dat de Nederlandse Staat mensen, voor wie we ons hart geopend hebben en die vrijheid en bescherming nodig hebben, opsluit en deporteert!!

Actie

Racistische ID-controles zijn overal aan de orde van de dag. De politie probeert uit alle macht om deze controles zo onopvallend mogelijk uit te voeren en doet het voorkomen als ‘criminaliteitsbestrijding’. De werkgroep Deportatieverzet roept je op om actief in te grijpen als je getuige bent van zo’n ID-controle. Laat het niet gebeuren waar je bij staat!

Deze blokkade bij het politiebureau in Ede is niet de eerste actie tegen het asielbeleid in Nederland en zal zeker niet de laatste zijn!

(Source / 14.08.2013)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *