11 augustus 1988: oprichting al-Qaida

De leider van al-Qaida, Ayman al-ZawahiriDe leider van al-Qaida, Ayman al-Zawahiri

De datum van 11 augustus 1988 als oprichtingsdatum van al-Qaida komt van de Amerikaanse journalist Lawrence Wright. Na de aanslagen in Amerika van 11 september 2001 verbleef hij vele maanden in Egypte, Saoedi-Arabië en Pakistan, op zoek naar de achtergrond van Al-Qaida.

Oprichtingsvergadering

Hij reconstrueerde de levens van Osama bin Laden, zijn rechterhand Ayman al-Zawahiri en de inspirator van de moderne islamisten, de ideoloog Sayyid Qutb. Hij volgde het spoor terug naar de oprichtingsvergadering van Al-Qaida, op 11 augustus 1988 in Peshawar, Pakistan. Hij traceerde de eerste anti-Amerikaanse toespraak van Bin Laden, in april 1990 in de familiemoskee in Jedda. Het staat allemaal te lezen in het boek The Looming Tower, uit 2006, waarvoor Wright de Pulitzer Price kreeg.

Moedjahedien

Al-Qaida ontstond uit een verzetsgroep tijdens de Afghaanse Oorlog, van 1979 tot 1989, toen islamitisch-fundamentalistische groeperingen in Afghanistan zich verenigden tot “moedjahedien”, “heilige strijders”. De VS steunde hen financieel via de veiligheidsdienst van Pakistan.

(Source / 10.08.2013)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *