De Global March naar Jerusalem (GMJ) vindt plaats op 7 juni 2013 (3e Persbericht)

Het International Executive Committee van de Global March naar Jeruzalem heeft in april afgekondigd dat dit jaar de Mondiale Mars naar Jerusalem zal plaatsvinden over de hele wereld op vrijdag 7 juni 2013. Deze datum valt samen met de 46ste verjaardag van de bezetting van het oostelijk deel van de Heilige Stad, die de thuisbasis is van de Al-Aqsa Moskee, de Kerk van het Heilige Graf en andere heilige plaatsen.

Het GMJ internationaal leiderschap heeft bevestigd dat het wordt georganiseerd  in reactie tegen de voortdurende zionistische bezetting van de Heilige Stad, haar aanhoudende schendingen tegen de stad en haar inheemse Arabische bevolking – zowel christenen en moslims – en haar voortdurende racistische praktijken die onverenigbaar zijn met de resoluties van de VN, het internationaal recht en het internationaal humanitair recht. Dit vereist initiatief van alle populaire krachten over de hele wereld bij het organiseren van anti-bezetting activiteiten, en vereist ook dat alle voorstanders van vrede en vrijheid opstaan tegen het beleid van de systematische en racistische Judaïsering van de Heilige Stad.

Populaire organisaties, aanhangers van de Palestijnse zaak en van vrede in de wereld kunnen niet stil en werkeloos toekijken hoe de stad van vrede wordt omgezet in een hol van zionistische racisme. Ze moeten niet aan de kant blijven staan ​​als de ergste zionistische misdaden worden gepleegd tegen de stad, de mensen en de heilige plaatsen in het volle zicht en gehoor van de wereldgemeenschap, evenals voor de internationale organisaties, die geen vinger opsteekt als het gaat om de bezetter – een land dat de absolute steun van de koloniale mogendheden van de wereld, met name de Verenigde Staten, geniet.

Als zodanig zijn de organisatoren van de GMJ van plan om jaarlijks de gelegenheid te nemen om populaire inspanningen en energieën te mobiliseren tegen het racistische karakter van de bezettende staat Israël en om de bevrijding van Jeruzalem en de rest van Palestina te eisen. Ze ontlenen hun motto “de volkeren van de wereld vraag naar de bevrijding van Jeruzalem” aan de geest van de Arabische lente revoluties, die bevestigen dat de wil van het volk onoverwinnelijk is.

Deze vreedzame wereldmars en de activiteiten die daarmee gepaard gaan zullen duidelijk benadrukken dat de volkeren van de hele wereld en al diegenen die houden van vrede, vrijheid en rechtvaardigheid staan ​​als een eenheid in het verzet tegen het apartheidsbeleid: de verdrijving van de bevolking van Jerusalem, de bouw van de muur en de nederzettingen, de Judaïsering van de Heilige Stad, de transformatie van zijn identiteit en de dreiging van sloop of onteigening van haar heiligdommen.
Massale demonstraties zullen worden georganiseerd in Palestina en omringende landen richting Jeruzalem of het dichtstbijzijnde mogelijke punt, afhankelijk van de omstandigheden in elk land en door coördinatie tussen alle groepen en instellingen die deelnemen aan de Mars. Massale demonstraties en grote bijeenkomsten zullen op de belangrijkste pleinen in de grote steden van de wereld worden georganiseerd. Tevens zullen ook protesten aan de voorkant van de Israëlische ambassades in de hoofdsteden van de verschillende landen over de hele wereld worden georganiseerd om te eisen een einde te maken aan de bezetting van Jeruzalem en de rest van Palestijns land.

Dit is een vertaling van de officiële tekst van het International Executive Committee van april 2013.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *