WERELDMARS NAAR JERUZALEM OP 7 JUNI 2013 (2e Persbericht)

DE HEILIGE PLAATSEN IN JERUZALEM ZIJN IN DIRECT GEVAAR !

Het Internationaal Centraal Comité van de Global March to Jerusalem had dit reeds vorig jaar onderkend en besloot om voortaan jaarlijks uit de hele wereld mensen te mobiliseren voor een mars vanuit Libanon, Jordanië en Egypte, alsmede de bezette gebieden in de staat Palestina zelf, naar de bedreigde  Palestijnse hoofdstad.

Al op 11 december 1948 was door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Resolutie 194 (III) aangenomen, waarin onder Punt 7 staat: “Besluit dat de Heilige Plaatsen (…) en religieuze gebouwen en plaatsen in Palestina moeten worden beschermd; dat de vrije toegang gewaarborgd dient te worden (…)” Het doet voorts “een oproep aan de politieke leider van het betreffende gebied (thans de Israëlische bezetter-red.) om afdoende formele garanties te geven met betrekking tot de Heilige Plaatsen (…)” Reeds gedurende 65 jaar trekt de bezetter zich niets aan van deze resolutie, die een van bindende voorwaarden was bij de toelating van Israël tot de Verenigde Naties op 11 mei 1949.

In de huidige praktijk worden deze Heilige Plaatsen van zowel moslims als van christenen niet alleen dagelijks ontheiligd, maar serieus met vernietiging bedreigd. Bendes van Israëlische kolonisten bestormen al maanden onder aanvoering van hun parlementariërs en begeleid door gewapende militairen de Al Aqsa moskee om daar Talmoedische rituelen uit te voeren. Zij dragen tekeningen en maquettes van een joodse tempel ter vervanging daarvan met zich mee. Tijdens de afgelopen Paasvieringen werd ook de H. Grafkerk ontheiligd. Onlangs werd  de Moefti van Jeruzalem in hechtenis genomen en de Koptische aartsbisschop op straat door politie geschopt en geslagen.

Dit alles om een oorlog uit te lokken die Israël wel denkt te kunnen winnen. De wel denkende burgers van de wereld willen dit alles niet langer laten gebeuren en marcheren nu op naar Jeruzalem.

Deelname aan de marsen is niet zonder gevaar. Ook vorig jaar trad het Israëlische leger en de politie meedogenloos op tegen deelnemende buitenlanders, wetende dat de buitenlandse regeringen, vooral uit het Westen, werkeloos blijven toezien.

Ondanks deze wetenschap zal Gretta Duisenberg, voorzitter van de stichting “Stop de Bezetting” en als lid van het International Executive Committee van de Global March to Jerusalem meelopen op 7 juni aanstaande. Zij is, met tal van andere Nederlanders van mening dat letterlijk alles gedaan moet worden aan de totale bevrijding van Palestina en aan de uitvoering van het Recht op Terugkeer van alle Palestijnen naar hun oorspronkelijke woonplaatsen zoals bindend is bepaald onder Punt 11 van VN Resolutie 194 (III).

In de rest van de wereld zullen eveneens in grote steden massa bijeenkomsten worden georganiseerd  om een einde aan de verjoodsing van Jeruzalem en de bezetting van de rest van Palestina te eisen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *