Een ziekenhuis onder bezetting

 

IMG_8325

Het Dar Es-Salam ziekenhuis, Khan Younis.

Het Dar Es-Salam ziekenhuis in Khan Younis werd in 1995 opgericht, en staat sinds 2005 op zijn huidige locatie, aan de Salah al Din weg, de belangrijkste verkeersader die verticaal door de Gazastrook loopt. Vanuit Khan Younis biedt het ziekenhuis gespecialiseerde zorg aan de inwoners van de zuidelijke helft van de Gazastrook.

In Dar Es-Salam, wat Huis van de Vrede betekent, werken ongeveer 120 mensen, die samen aan zo’n 50.000 patiënten per jaar zorg verlenen. Het vijf verdiepingen tellende ziekenhuis is uitgerust met een Eerste Hulp, apotheek, tandartsenpraktijk en met afdelingen gespecialiseerd in onder andere orthopedie, interne geneeskunde, röntgen, gynaecologie, verloskunde, pediatrie en oogheelkunde. Ook heeft Dar Es-Salam een klein aantal bedden op de gespecialiseerde afdelingen voor patiënten die een operatie hebben ondergaan in het ziekenhuis.

Khan Younis is met haar 350.000 inwoners één van de grotere steden in Palestina. Al jaren is er in en rondom de stad, net als in de rest van de Gazastrook, sprake van hoge werkeloosheid onder de bevolking, met name door de illegale afsluiting van Gaza door Israël sinds juni 2007 die de lokale economie heeft doen instorten.

Het Dar Es-Salam heeft zichzelf als doel gesteld om de allerarmsten en meest hulpbehoevenden in het zuiden van de Gazastrook toegang te geven tot medische zorg. Door middel van het “Arme Patiënten Fonds” weet het ziekenhuis aan veel arme mensen die zorg nodig hebben gratis of tegen een kleine vergoeding zorg te verlenen of medicijnen te verstrekken. Door zorg beschikbaar te maken die anders onbetaalbaar is, wordt het uitstellen van medische behandeling en mogelijke complicaties voorkomen.

IMG_8321

Receptie van het ziekenhuis

“Onze Eerste Hulp draait dag en nacht door. De tandartsenpraktijk en apotheek zijn de hele dag open. Vanaf twee uur ’s middags, wanneer hun diensten in de overheidsziekenhuizen erop zitten, komen de verschillende doktoren naar het ziekenhuis om hun werk voort te zetten. Dan vinden hier de behandelingen en operaties plaats. In tegenstelling tot overheidsziekenhuizen hebben wij geen wachtlijsten en is de zorg vrijwel gratis. Het is liefdadigheidswerk wat we doen voor diegenen die het ‘t hardst nodig hebben,” aldus Mohammed Masri, de Medisch Directeur van het ziekenhuis.

Ten oosten van de stad liggen verschillende boerendorpen, waaronder Khuza’a, Foukhari en Al Qarara. Vele inwoners van deze dorpen zijn sinds het begin van de twee Intifada slachtoffer geworden van illegale huizensloop en de vernieling van hun landbouwgrond. Sinds 2000 heeft Israël een derde van de landbouwgrond in de Gazastrook veranderd in een zogenaamde ‘bufferzone’ waar geen hoge gewassen meer mogen groeien en waar boeren alleen met gevaar voor eigen leven kunnen komen. Na het verlies van hun bron van inkomsten, zijn vele boerenfamilies getroffen door diepe armoede.

IMG_8318

Mr. Ibrahim Ghalban

“In die gebieden verzorgen we zogenaamde Free Medical Days,” vertelt Mr. Ibrahim Ghalban, de Algemeen Directeur van Dar Es-Salam. “Dan gaat een medisch team van ons met de ambulance naar gemarginaliseerde dorpen ten oosten van Khan Younis om mensen gratis medische consulten, medicijnen en behandeling te bieden.” Maisa al Najjar, de projectmanager vult hem aan: “Er wonen mensen die niet alleen te weinig geld hebben voor medicijnen, maar zelfs voor vervoer naar ons ziekenhuis. Daarom is het belangrijk dat wij naar hen toe gaan. Het probleem is alleen dat ook hiervoor onze fondsen beperkt zijn. We zijn afhankelijk van donaties.”

Dr. Mohammed Masri vertelt hoe de slechte economische en sociale omstandigheden tot gezondheidsproblemen onder de bevolking leiden. “Als gevolg van wijdverspreide armoede hebben velen een slecht dieet en kampen daardoor met kwalitatieve ondervoeding. Ook lijden veel mensen lichamelijk onder de gevolgen van stress; de angst en het trauma die gepaard gaan met de bezetting en legeraanvallen, zoals die in november vorig jaar, leiden tot gezondheidsproblemen.”

IMG_8298

De rontgenkamer wordt klaargemaakt voor nieuwe ingebruikname

Ondanks grote inspanningen, staat het ziekenhuis voor uitdagingen bij het bieden van de best mogelijke zorg. “We zaten 1,5 jaar zonder röntgenapparaat. Het oude apparaat was kapot gegaan en bleek nergens gerepareerd te kunnen worden. Door de blokkade was het erg moeilijk om een nieuw apparaat in te voeren. Maar gelukkig was het vorige week eindelijk zover; een door buitenlandse hulporganisaties gedoneerd röntgenapparaat kwam hier aan. Nu kunnen we onze röntgenafdeling weer openen,” zegt Dr. Masri trots.

IMG_8289

Dr. Nazir naast de vitrinekast met medicijnen

De moeilijkheden worden ook duidelijk bij een bezoek aan de apotheek van Dar Es-Salam. De planken in de vitrinekasten vertonen lege plekken. “We hebben een tekort aan benodigde medicijnen,” zegt Dr. Nazir, de apotheker van het ziekenhuis. “Vooral antibiotica, infuusvocht en middelen voor de anesthesie bij operaties hebben we onvoldoende. Door de blokkade van de Gazastrook is er een extreem kleine toevoer en liggen de prijzen van de medicijnen erg hoog.” Hij spreekt uit eigen ervaring wanneer hij de impact van het medicijnentekort toelicht: “Mijn vader is een chronisch longpatiënt en heeft dringend een bepaald antibioticum nodig. Het zijn drie spuiten van een specifiek medicijn. Ik doe er al een maand alles aan om het te vinden, maar het is me tot nu toe niet gelukt. Zo erg is de situatie; ik ben nota bene zelf apotheker en kan niet aan de medicijnen voor mijn zieke vader komen. Inmiddels ligt hij al een week op de intensive care met een bedreigende infectie. Ik hoop dat het, met de hulp van God, goed gaat komen.”

Enkele foto’s van Khan Younis en de omliggende dorpen

Activiteiten voor kinderen uit kwetsbare gemeenschappen ten oosten van Khan Younis 1

Activiteiten voor kinderen uit kwetsbare gemeenschappen ten oosten van Khan Younis

Vernield huis in Khuza'a

Huis in Khuza’a, ten oosten van Khan Younis, vernield door het Israelische leger

Voorheen bebouwde grond, nu 'bufferzone', Khuza'a

Voorheen bebouwde grond, nu ‘bufferzone’, Khuza’a

Landbouwgrond te gevaarlijk om te betreden, ten oosten van Khan Younis

Landbouwgrond te gevaarlijk om te betreden, ten oosten van Khan Younis

Vissers bij Rafah. Egyptische legerboot op achtergrond.

Vissers ten zuidwesten van Khan Younis, vlakbij Rafah

Huis in Foukhari, een dorp ten oosten van Khan Younis, vanaf de grens beschoten door Israelische soldaten

(Source / 09.05.2013)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *