Nederland is ziek, heeft zorg nodig

De Nederland B.V. is zwaar ziek; aan de ene kant heeft ze zware koorts waarbij dokter Rutte maar roept : ”Blijven ademhalen” en denkt aan de schepen vol geld die aan de horizon liggen en aan de andere kant lijsten van mensen die steeds maar meer verdienen. De patiënt kan echter zijn kosten niet meer betalen en directrice Schippers kan niet overweg met haar ‘collega’s’ en gooit zo maar een deel van het personeel eruit. In de onderhandeling is 100.000 mensen die in de zorg werken, het startpunt van de onderhandelingen. Alsof we met handjeklap vee verkopen, over mensenhandel gesproken.

Het is erg gesteld in onze maatschappij: massa’s ontslagen (zie bv. de thuiszorg eens), mensen die financieel in de problemen gaan komen, de tijd dat men zonder werk zit, wordt steeds langer. Maar aan het gezicht van de minister-president valt dat niet af te lezen; sterker nog: die man heeft een positieve instelling, daar lusten de honden geen brood van. Zelfs de vingerplant op de vensterbank gaat over zijn nek door de woorden van de MP: “Ga snel een ander huis kopen, koop deze maand een nieuwe auto.” Een nieuwe auto, meneer de grootgeld verdiener? De meesten hebben nog geen eerste auto, geen oude auto, zelfs niet een schaalmodel op de kast. Soms vraag ik me af, of die man nog wel contact heeft met de aarde: “Hallo, hier aarde, hoe is het in de ruimte?” Misschien toch te veel van de spacecake gesnoept of te sterke wiet gebruikt uit Rotterdam.

Vragen aan mensen, die geen cent te makken hebben, of ze een huis willen kopen of een nieuwe auto, is een regelrechte belediging voor een groot deel van de bevolking. Onbeschofte belediging, terwijl er nog meer bezuinigd gaat worden. Deze boodschap komt in september van dokter Rutte en zuster Schippers. En laat me u dan maar meteen vertellen: die bezuinigingen gaan u en ik betalen. De mensen die grootgeld verdienen, de zgn. Orde van Groot Geld Graaiers, die merken er echt niets van.

En ondertussen wordt de gezonde helft van onze maatschappij steeds gezonder, want als men geld heeft, kan men zelfs wonderen kopen, ook als je niet eens in wonderen gelooft.
Op het internet rouleert een overzicht van de meest rijken mensen  van de Nederland B.V.; op het lijstje van 2009 staan namen van 10 mensen met een welgeteld vermogen van ca 70 miljard. Ok, ik weet dat was toen en er zal best wel wat veranderd zijn, sommigen zijn wat kwijt geraakt en anderen hebben weer veel verdiend. Zelfs staat er een persoon op het lijstje die op 30 april afscheid van haar werkzame leven.

Laten we die 70 miljard nu eens als uitgangspunt nemen: als deze mensen gezamenlijk een solidariteitsheffing van dokter Rutte krijgen of beter van zijn accountant – dokter Dijsselbloem –  van zeg 10% krijgen, dan is de ziekte onmiddellijk ‘opgelost’. Zeven miljard als heffing en er hoeft niets meer bezuinigd worden. De twee rijkste mensen van 2009 hadden samen een vermogen van een kleine 50 miljard; alleen een solidariteitsheffing voor deze mensen zou al een opbrengst geven van 5 miljard. Laten we dit een solidariteit-zorgheffing noemen, in de wandelgangen genoemd een inkomensafhankelijke zorgpremie.  Daarnaast zou er ook best eens gekeken kunnen worden naar bezuinigingsposten, zoals de totale kosten koningshuis, het inkomen en  de onkostenvergoeding van de vorst, maar ook de beveiliging van politici (die momenteel al op 1 miljoen op jaarbasis wordt geschat).

De vraag is of dokter Rutte wel zijn diploma heeft behaald, of het gewoon een kwakzalver is; tevens waar zou directrice Schippers de wijsheid vandaan halen of blijkt ze een waarzegster te zijn met een grote glazen bol?

De doodzieke patiënt, De Nederland B.V., heeft hulp nodig om te genezen, geen dokter die alleen maar aan geld denkt. Het wordt tijd dat de dokter de thermometer eens op de juiste plaats gaat inbrengen en naar de patiënt gaat luisteren. Nu, want anders kan het wel eens heel slecht gaan met de patiënt en zullen er vanuit het buitenland hele wijze dokters moeten komen, die meer verstand hebben van de ziekte van deze patiënt.

In ieder geval, dokter Rutte en directrice Schippers, handen af van onze verplegende zorgverleners. Neem een voorbeeld aan hen, zie wat ze doen en ik hoop dat u zelf er nooit behoefte aan zal hebben. Handen af van de thuiszorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *