Cyberaanval, succes of niet?

De laatste dagen zijn internetaanvallen weer een hot item, zeker als we de media moeten geloven over de DDoS aanvallen op de banken. Maar er speelt meer in de schemerige wereld van het internet.

De sites van banken in Nederland, m.n. ING, maar ook de site van IDeal waren tijdelijk niet bereikbaar de laatste dagen, doordat hackers een cyberaanval hadden uitgevoerd;  in dit geval een DDoS-aanval. Een DDoS-aanval houdt in dat tegelijkertijd verschillende mensen van verschillende plaatsen grote hoeveelheden data sturen naar een specifieke website, zodat de server waarop de site ‘staat’ het niet meer aankan en vastloopt. Dit is mogelijk gebeurd met een aantal sites in Nederland de afgelopen dagen, zoals banken, maar ook van bv. Albert Heijn en zondag 7 april waren de hostingservers van TransIP aan de beurt.

Opvallend in het geheel was dat er meer gebeurde op de wereld: op 4 april kwam naar buiten dat het officiële Twitter- en Flickr-account van Noord-Korea overgenomen zou zijn door het hackerscollectief Anonymous en dat de twee sites van de staatsmedia niet meer te bereiken waren.  Tevens was op 4 april een persbericht van Anonymous te vinden op de site www.anonpaste.me waar uitleg werd gegeven over de cyberaanval  van 7 april. Hierin werd ondermeer aangegeven dat de media één maal heeft geschreven dat Israël het staakt-het-vuren had geschonden, echter over de andere schendingen wordt nergens gesproken.  Er zijn meer dan honderd schendingen van het staakt-het-vuren voorgekomen, waarbij vier doden en tientallen gewonden in Gaza vielen tussen 21 november en heden. Bovendien worden de Palestijnen nog steeds aangevallen, overvallen, afgesloten van de wereld, opgesloten en gemarteld in gevangenissen, terwijl de onbeschofte landroof door illegale nederzettingen en anderszins gewoon doorgaat, zonder dat iemand wat doet. Anonymous: “Israël, u heeft laten zien, dat u niet wilt stoppen met het schenden van mensenrechten, dat u niet wilt stoppen met illegale nederzettingen, dat u geen respect hebt voor het internationale recht. Daarom zal op 7 april de verenigde elite van cyber-squadrons van over de gehele wereld zich gaan verenigen in solidariteit met het Palestijnse volk en Israël wissen uit de cyberspace.”

Daarna zijn de aanvallen van alle kanten begonnen.  De Nederlandse media heeft weinig tot geen aandacht besteed aan de cyberaanval, behalve misschien een artikeltje in www.nu.nl  met de kop “Cyberaanval Anonymous op Israël zonder grote gevolgen”. Maar dat is een vraag die nog niet beantwoord kan worden.
De aanval met codenaam  #OpIsrael  was te volgen via Twitter en Facebook; van alle kanten kwamen boodschappen binnen van websites die aangevallen waren. Volgens Twitterberichten waren er minimaal 5000 Anonymous hackers actief uit Palestina, Frankrijk, Spanje, Indonesië, Argentinië, Syrië, Iran, Libanon, Algerije. Het resultaat was dat 100.000 sites, 40.000 Facebook pagina’s,  5000 Twitteraccounts en 30.00 Israëli Bankaccounts werden gehackt. Volgens ingewijden zou de aanval  al direct 3 miljard dollar aan schade hebben opgeleverd, mede gezien dat de beurs in rap tempo naar beneden ging.

Op verschillende sites en FB pagina’s was te lezen, welke sites ‘under attack’ hebben gelegen. Op een bepaalde FB pagina waren zelfs op 8 april nog Israëlische sites te vinden, die nog steeds gehackt waren.

Cyberaanval1Cyberaanval2

Natuurlijk kan een Nederlands internet site aangeven, dat de cyberaanval van Anonymous zonder grote gevolgen is, maar daar kan je toch je vraagtekens zetten.

Wat zijn de gevolgen voor al die sites, die moeten gaan werken aan een nog hoger beveiligingsniveau?
Wat is het gevoel van de gemiddelde Israëliër die wederom kan zien dat van buitenaf zijn of haar land erg zwak is, zeker virtueel gezien?
Wat zal het imago worden van de regering van Israël, wereldwijd gezien?

Veel belangrijker zal zijn, wat de (in)directe gevolgen zullen zijn voor het standpunt van Israël richting Palestina en tevens de reactie van de wereld richting Israël. Mijn onderbuik gevoel zegt dat de derde Intifada is begonnen en dat we nog veel van Anonymous zullen horen, als solidariteit voor de Palestijnse gevangenen, voor de Palestijnen die gevangen worden genomen en gemarteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *