Anonymous wil Israël van internet verwijderen

Hackersgroep Anonymous lanceert naar eigen zeggen op zondag, de gedenkdag voor de Holocaust, een grote digitale aanval op Israël.

De beweging wil Israël ”van het internet laten verwijderen”. Anonymous komt met #OpIsrael, zoals de aanval wordt genoemd, in actie tegen ”Israëls voortdurende schendingen van de mensenrechten, het verbreken van de wapenstilstand met de Palestijnen en de continue bouw van illegale nederzettingen”, stelde de beweging in een persbericht.

Tijdens de operatie worden websites van de Israëlische overheid, veiligheidsdiensten, banken, media en bedrijven doelwit.

Leden van Anonymous maken in de aanloop naar en tijdens de aanval op berichtendienst Twitter melding van de websites die zij hebben gehackt en persoonlijke gegevens van Israëlische ambtenaren en soldaten die zij hebben gestolen.

Holocaust

”Wij vallen aan op de internationale gedenkdag voor de Holocaust, omdat dit een belangrijke, symbolische dag is”, verklaarde een hacker ”Wij willen dat de wereld op deze dag stilstaat bij de misdaden van het zionisme tegen de Palestijnen.”

De cyberaanval zondag is een vervolg op de grote digitale aanval van Anonymous op Israëlische websites tijdens de strijd tussen Israël en de Palestijnse Hamas in de Gazastrook in november vorig jaar.

Toen werden Israëlische websites dagelijks miljoenen keren aangevallen en werden de persoonlijke gegevens van 5000 Israëlische overheidsfunctionarissen op internet gepubliceerd. Hoewel Anonymous #OpIsrael aankondigt als ”de grootste internet oorlog in de geschiedenis van de mensheid”, bestaat er scepsis over de aanval.

Beveiliging

”Websites van de Israëlische overheid en veiligheidsdiensten zijn zeer goed beschermd, omdat deze continu worden aangevallen,” aldus dr. Gabi Siboni, een Israëlische expert in digitale oorlogsvoering aan de universiteit van Tel Aviv.

”Anonymous gebruikt vooral DDoS-aanvallen, waarbij sites worden bestookt met dataverkeer, zodat de servers overbelast raken en de sites tijdelijk slecht bereikbaar worden. Daar kunnen privépersonen en bedrijven weinig tegen doen, maar de schade blijft meestal beperkt.”

Maatregelen

Toch meldde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yuval Steinitz deze week dat de beveiliging van belangrijke digitale infrastructuur is opgeschroefd. Daarnaast opent de Israëlische Internet Associatie op de dag van de aanval een telefonische hulplijn voor burgers en bedrijven die denken slachtoffer van #OpIsrael te zijn.

Die voorbereidingen zijn terecht, vindt Siboni. ”Websites over bijvoorbeeld Joodse cultuur of nieuwssites die dagelijks veel bezoekers trekken, hebben grote symbolische betekenis in onze samenleving. Helaas is het te kostbaar en te ingewikkeld om al deze websites afdoende te beveiligen.”

(Source / 06.04.2013)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *