Palestijnse gevangene overleden in Israëlische bewaring

Dinsdag 2 april is de Palestijnse gevangene Maysara Abu Hamdiyeh overleden in een Israëlisch ziekenhuis . Hamdiyeh, die leed aan keelkanker en die was uitgezaaid naar zijn ruggenmerg,  was  eind maart verplaatst van de gevangenis naar het Soroka ziekenhuis in Be’er  Sheva.  Maysara Abu Hamdiyeh, een man van 64, overleed drie dagen nadat hij was overgeplaatst.

Volgens de PA minister voor gevangenen, Issa Qaraqe, was de kanker van Hamdiyeh uitgezaaid omdat hij niet op tijd de juiste behandeling heeft gehad. De medische behandeling is, volgens Qaraqe, jarenlang verwaarloosd. De minister houdt de Israëlische regering verantwoordelijk  voor de dood van Hamdiyeh en roept een internationale commissie op om een onderzoek te starten naar het uitblijven van een eerdere start van behandeling.  Volgens de advocaat van Hamdiyeh heeft hij alleen maar pijnstillers gehad.

Maysara Abu Hamdiyeh was een lokale Fatah leider van Hebron, gedetineerd in 2002 en tot levenslang veroordeeld wegens een poging tot moord (volgens de Israëli ). Politieke leiders en facties hebben de dood van Abu Hamdiyeh veroordeeld. Hij is de 207e Palestijn die in Israëlische bewaring is overleden, op welke manier dan ook.

Nadat het nieuws van het overlijden bekend werd in Palestina, zijn protesten uitgebroken onder Palestijnse gevangenen die op deuren sloegen en met materialen gooiden. Volgens de Israëlische Gevangenis Service (IPS) hadden drie gevangen en zes bewakers medische behandeling nodig.

Botsingen zijn uitgebroken in Hebron, stad op de West Bank, de stad waar Hamdiyeh leefde. Volgens  rapporten gooiden demonstranten met stenen en vuurbommen.

In de gevangenissen zitten minstens nog drie gevangen die met een lange hongerstaking bezig zijn, waar onder Samer al-Issawi , die al sinds augustus voeding weigert. Hij heeft vijf jaar in het gevang gezeten voor een straf van dertig jaar, maar kwam in de ruil met de Israëlische militair Gilad Shalit vrij. Echter na zijn vrijlating werd hij – naar verluidt – weer gevangen gezet wegens  het overtreden van de voorwaarden van zijn vrijlating. Een zeer wazige reden. Issawi is de helft van zijn lichaamsgewicht ondertussen kwijt en is in kritische toestand overgebracht naar het Kaplan ziekenhuis in Tel Aviv.
Sinds 19 februari is Younis al-Hroub in totale hongerstaking als protest tegen zijn administratieve detentie zonder enige vorm van aanklacht of rechtszaak vanaf juli. Al-Hroub is overgebracht naar het Soroka ziekenhuis en is vastgeketend aan bed.
Ook Samer al-Barq, een andere administratieve gedetineerde, weigert voeding sinds eind februari.

© Khamakarpress

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *