Haagse imam: ga niet naar Syrië

Imam Rachid Nafi van de as-Soennah-moskee in Den HaagImam Rachid Nafi van de as-Soennah-moskee in Den Haag al-Yaqeen

Nederlandse moslimjongeren moeten niet naar Syrië afreizen om mee te vechten tegen het regime van president Assad. Dat zegt de imam van de as-Soennah-moskee in Den Haag.

Sjeik dr. Rachid Nafi schrijft in een artikel op internet dat de strijd in Syrië niet onder de jihad valt, althans niet voor jongeren in Nederland. Hij verwijst daarbij naar uitspraken van islamitische geleerden, die zouden hebben gezegd dat alleen Syriërs moeten meevechten.

“Wij horen nergens dat het Syrische volk vraagt om extra mankrachten”, schrijft Nafi. “Zij hebben genoeg strijders. Waar zij om vragen, is dat de internationale gemeenschap hun genoeg wapens geeft om zichzelf te kunnen verdedigen.”

‘Roekeloze besluiten’

Nederlandse moslimjongeren worden volgens de imam ten onrechte opgehitst. “Het fanatisme van de jongeren, dat nog eens aangesterkt wordt door allerlei oproepen van onbekende mensen via internet, filmpjes en liederen, drijft hen tot rigoureuze en roekeloze besluiten.”

Volgens de imam begaan veel Nederlandse strijders in Syrië zelfs “meerdere religieuze overtredingen”, bijvoorbeeld als ze zonder toestemming van hun ouders zijn vertrokken.

“Eén van deze overtredingen is het liegen tegen hun eigen ouders”, schrijft Nafi. “Zij vertellen hun vaak dat ze op reis gaan en houden de waarheid achter. De ouders moeten later via andere wegen vernemen dat het kind ergens is gaan strijden of zelfs dood is gegaan.”

Decreet

De imam roept islamitische geleerden op om een gezamenlijk decreet uit te vaardigen over de strijd in Syrië, om “chaos en wanorde” te voorkomen. Ook wil hij zo tegengaan dat de term ‘jihad’ wordt misbruikt. Nafi is naar eigen zeggen gepromoveerd op dat onderwerp.

Moslimjongeren die ondanks het standpunt van de geleerden toch als strijder naar Syrië vertrekken, plaatsen volgens de imam hun “valse begeerte boven de islam”.

De as-Soennah-moskee stond lange tijd bekend als radicaal, maar vaart tegenwoordig een gematigdere koers. De omstreden imam Fawaz Jneid werd vorig jaar door het moskeebestuur ontslagen.

(Source / 25.03.2013)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *