Mahmoud is VRIJ !!!

Mahmoud al-Sarsak is vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis waar hij al weer een aantal jaren heeft gezeten en waar hij in terecht is gekomen zonder enige vorm van proces. Mahmoud, u weet wel, de voetballer uit Palestina.

Drie jaar geleden werd de 25-jarige Mahmoud al-Sarsak aangehouden door de bezettende macht toen hij naar een wedstrijd in de West Bank wilde gaan, want Mahmoud was een voetballer. Wel een goede voetballer daar hij was opgevallen door een Duitse coach toen hij in het buitenland een wedstrijd speelde. Maar daar maalt de bezettende macht niet om, neen sterker nog, Al-Sarsak werd aangehouden en beschuldigd van banden met de militante groepering, de Islamitische Jihad. Echter dit is nooit publiekelijk gemaakt en Mahmoud heeft altijd ontkent dat hij banden met welke (militante) beweging dan ook had of heeft, hij wilde alleen maar voetballen.
De bezettende macht heeft hem gevangen gezet middels de “onwettige strijders wet” waarmee men vreemdelingen verdacht van betrokkenheid bij organisaties of vijandige activiteiten tegenover de staat, voor onbepaalde tijd en zonder aanklacht of proces kan vasthouden.

Mahmoud al-Sarsak begon op 19 maart zijn hongerstaking, toen zijn administratieve detentie voor de 6e keer werd verlengd. Hij  heeft in april iets van voeding genomen toen hij op het randje van de dood zweefde, maar is daarna weer doorgegaan.  Tijdens zijn ruim 90 dagen durende hongerstaking is hij bijna de helft van zijn gewicht kwijtgeraakt. In de tijd van de hongerstaking wilde de bezettende macht hem kwijt en heeft hem het aanbod gedaan om voor drie maanden naar Noorwegen te kunnen  gaan, maar Al-Sarsak heeft dat geweigerd.

Vandaag, dinsdag 10 juli is hij dan eindelijk vrijgelaten en weer verenigd met zijn familie; nadat hij door zijn familie was verwelkomd, is Mahmoud naar het ziekenhuis overgebracht voor een uitgebreid geneeskundig onderzoek.

Laten we hopen dat Mahmoud al-Sarsak op de juiste manier aan kan sterken en dat hij binnenkort weer kan werken aan zijn droom, nl. voetballen, liefst nog uitkomen voor het nationale team van Palestina. Het zou zo mooi zijn, als Mahmoud al-Sarsak erelid wordt van de Palestijnse bond, maar vooral van de FIFA en FIFPro. Dat moet toch mogelijk zijn voor zo’n jongen.

Naast Al-Sarsak worden de doelman van de Olympische ploeg, Omar Abu Rois, en Mohammed Nimr, speler van Ramallah door de bezetters zonder enige vorm van aanklacht en proces vastgehouden.

Amnesty Internationaal Midden-Oosten en Noord-Afrika heeft aangegeven, dat de vrijlating van Mahmoud een enorme opluchting is voor de familie en vrienden, echter dat het niet betekent  dat de bezettende macht het gebruik van administratieve detentie veranderd heeft . Sterker nog, Amnesty onderstreept nogmaals dat het een onrechtvaardige, willekeurige en geheimzinnige maatregel is.  Daarom roept Amnesty op een einde te maken aan de toepassing van administratieve detentie en dat alle Palestijnen die hieronder vallen, onmiddellijk worden vrijgelaten, het leven van de gevangenen mag niet in gevaar worden gebracht of het recht verkrijgen op een eerlijk proces.  Tevens wordt door Amnesty aandacht gevraagd voor Hassan Safadi en Samer al-Barq die onder dezelfde omstandigheden gevangen zijn genomen. Voor Al-Barq geldt dat hij met spoed medische zorg nodig heeft na al weer 50 dagen hongerstaking. Ook wordt de aandacht gevraagd voor Akram Al-Rekhawi, een diabetische hongerstaker voor meer dan 80 dagen.

Het wordt tijd dat de internationale gemeenschap de juiste stappen onderneemt en opkomt voor de gevangenen die zonder enige vorm van aanklacht of proces steeds weer worden onderworpen aan de administratieve detentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.