Partijen spraken al langer


Demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager en premier Mark Rutte tijdens het debat over de begroting
Demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager en premier Mark Rutte tijdens het debat over de begroting

Nog voor middernacht stemde de Tweede Kamer in met de bezuinigingsmaatregelen. De regeringspartijen bereikten met D66, GroenLinks en ChristenUnie een akkoord over de begroting voor 2013. Zelden handelden de politici in Den Haag zo snel. Maar de gesprekken liepen al weken. Vanavond een reconstructie.

Maatregelen

In het akkoord gaat de AOW-leeftijd volgend jaar al met een maand omhoog en stijgt de jaren daarna verder. Daarnaast komt er een nullijn voor ambtenarensalarissen, een versoepeling van het ontslagrecht, een beperking van de hypotheekrenteaftrek en een crisistarief voor de hoogste inkomens.

Het btw-tarief stijgt van 19 naar 21 procent, de accijns op alcohol en tabak gaat omhoog en werkgevers moeten de eerste zes maanden van de WW betalen.

Teruggedraaide bezuinigingen

Het nieuwe begrotingsakkoord draait ook een aantal eerdere bezuinigen en maatregelen terug. De overdrachtsbelasting blijft 2 procent. Op ontwikkelingssamenwerking zijn meer bezuinigingen van de baan en de bezuinigingen op passend onderwijs en de persoonsgebonden budgetten worden verzacht.

Ook gaan de griffierechten niet omhoog en gaat de btw op podiumkunsten weer terug naar het lage tarief van 6 procent. Het kabinet maakt 200 miljoen euro vrij voor natuur en er komt een hogere belasting op kolencentrales en vervuilende energie.

Oppositie

De PvdA en de SP hebben scherpe kritiek op het akkoord. Volgens PvdA-leider Samsom verdeelt het pakket de rekening van de crisis niet eerlijk. Roemer (SP) heeft voor bepaalde afspraken wel waardering, maar vindt dat het kabinet agenten, leraren en vuilnismannen met de nullijn straft voor iets waar ze niet verantwoordelijk voor zijn.

PVV-partijleider Wilders vatte het wandelgangenakkoord samen als een Brussels dictaat. SGP-leider Van der Staaij maakte duidelijk dat hij graag ook bij het akkoord met de vijf partijen betrokken was geweest.

(nieuwsuur.nl / 27.04.2012)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *