Geslaagde boycot demonstratie

Zaterdagavond 21 april jl. heeft een groep mensenrechtenactivisten gedemonstreerd voor de Stadsschouwburg in Utrecht ter gelegenheid van het optreden van een dansgroep uit Israël. De demonstratie was gericht tegen het apartheidsbeleid van de Israëlische regering jegens de Palestijnen. Kunst en cultuur wordt door Israël gebruikt om het besmette imago van Israël als bezetter en schender van mensenrechten schoon te wassen, waardoor Israël cultuurinstellingen medeplichtig maakt aan haar apartheidsregime. Deze vorm van Israëlische kunstpromotie, die ten doel heeft een mooi imago te vestigen en de aandacht af te leiden van Israëls oorlogsmisdaden jegens de Palestijnen , heet de “Merk Israël” campagne.

De activisten demonstreerden met liederen, spandoeken  en een act tegen de apartheidsstaat Israël.

Door middel van flyers werd informatie uitgedeeld aan de schouwburgbezoekers. Soms volgde er een gesprek, een enkele keer brachten mensen hun kaarten terug naar de kassa en besloten maar liever een andere voorstelling te kiezen . In de flyertekst wordt gewezen op Israëlische kunstpromotie van staatswege met het vooropgezette doel de harde werkelijkheid in Israël te verdoezelen, zoals

-de voortdurende bezetting van Palestijns grondgebied,

-uitbreiding van illegale onderzettingen,

-de verstikkende blokkade van Gaza,

-invoering van twintig discriminerende wetten tegen Palestijnse staatburgers van Israël.

Ook wordt uitleg gegeven over noodzaak van een culturele boycot  jegens Israël . “Wij zijn niet perse gekant tegen Israëlische kunst of tegen Israëlische artiesten”,  geven de actievoerders aan, “maar we zijn er op tegen dat het Israëlische Ministerie van Buitenlandse zaken een mooier imago van Israël in de wereld wil plaatsen via kunst en cultuur ,terwijl Israël ondertussen gewoon doorgaat met het onderdrukken van Palestijnen en zich niets aantrekt van internationaal afgesproken wetten”.

De actiegroep  roept de dansers van Batsheva op om afstand te nemen van de “Merk Israël” campagne en het apartheidsbeleid van hun regering af te wijzen. De folder eindigt met een oproep aan alle culturele instellingen en de gemeente om geen podium meer te bieden aan Israëlische gezelschappen die gesponsord worden door de Israëlische overheid in het kader van de ‘Brand Israël’ campagne.

Deze demonstratie is geslaagd te noemen en zal een vervolg krijgen bij andere Israëlische optredens in Utrecht of Nederlandse steden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *