Veiligheidsraad bereikt principeakkoord over Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht een principeakkoord bereikt over een resolutie omtrent de waarnemersmissie in Syrië. Het aantal waarnemers wordt uitgebreid van dertig naar driehonderd en secretaris-generaal Ban Ki-moon neemt op basis van de ontwikkelingen in Syrië een beslissing over de inzet van de waarnemers.

In de resolutie worden de Syrische regering en de oppositie opgeroepen direct alle geweld te staken. Er wordt bovendien met klem aangedrongen op de invoering van het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan. De uiteindelijke resolutie waarover gestemd gaat worden is een samensmelting van de tekst zoals die is voorgesteld door Rusland en de tekst van Europese Raad.

Volgens de Franse VN-ambassadeur Gérard Araud werd urenlang over de resolutie onderhandeld. Het voorstel voor de resolutie wordt nu naar de lidstaten gestuurd waarna er zaterdag over wordt gestemd.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei te hopen dat er unaniem wordt ingestemd met de resolutie. Hij hoopt dat de tekst een ‘stevig en goed politiek signaal’ afgeeft aan de Syrische regering en de oppositie.

De Amerikaanse ambassadeur Susan Rice zei echter dat de mogelijkheid bestaat dat niet alle vijftien leden van de Veiligheidsraad het eens zijn met de tekst. Araud zei dat de Veiligheidsraad zo snel mogelijk waarnemers wil sturen. Tegelijkertijd moet echter rekening worden gehouden met de gevaren voor de waarnemers, aldus de VN-ambassadeur. Daarom moet Ban eerst een inschatting maken van de ontwikkelingen in Syrië. ‘Het is een nieuw soort missie. Het is de eerste keer dat de VN waarnemers naar een oorlogsgebied sturen. Er wordt nog steeds gevochten, er is nog steeds sprake van geweld’, aldus Araud.

(www.parool.nl / 21.04.2012)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *