Fitch: Nederland op het randje van afwaardering

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings waarschuwt Nederland voor een dreigende afwaardering. Dat zei de expert bij Fitch voor Nederland, Chris Pryce, in de Britse krant Telegraph.

Dat gebeurt volgens Pryce waarschijnlijk door een verlaging van de vooruitblik voor de kredietwaardigheid van stabiel naar negatief. Met een lagere vooruitblik heeft een land een bepaalde periode om maatregelen te nemen om de financiën te verbeteren, voordat de kredietwaardigheid wordt verlaagd.

Fitch heeft nu nog de hoogste AAA-kredietwaardering voor Nederland.

‘Nederland staat op het randje van een negatieve waarderingsactie. We houden in juni een bijeenkomst voor een kredietbeoordeling. Als ze de schulden laten stijgen, lopen ze risico. Een behoedzame houding zou verstandig zijn’, zegt Pryce. Fitch heeft nu nog de hoogste kredietwaardering voor Nederland.

De analist stelt verder dat Nederland een lange geschiedenis kent van geloofwaardige regeringen en daardoor wat meer bewegingsruimte heeft. ‘Het land wordt al lang geleid door verstandige partijen en hierdoor zijn wij wat genereuzer.’

(www.parool.nl / 18.04.2012)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *