Deelnemers pro-Palestijnse acties opgepakt in Israël

 Het vliegveld van Tel Aviv

De Israëlische politie heeft vanmorgen op de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv 40 buitenlandse activisten tegengehouden die wilden meedoen aan pro-Palestijnse acties.

De meesten zijn Fransen (33). Zes Israëliërs en een Fransman zijn gearresteerd, omdat zij ‘de rust op de luchthaven verstoorden’, liet de woordvoerster van de politie weten.

Op en rond de luchthaven werden zondag honderden politiemensen ingezet om te voorkomen dat activisten het land binnenkomen. Het is de bedoeling van de actievoerders om massaal naar de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever te trekken. Organisatoren van de pro-Palestijnse acties verwachten 1500 deelnemers, van wie een derde uit Frankrijk.

Israëlische autoriteiten lieten eerder al weten daar een stokje voor te steken door te beletten dat de actievoerders naar Israël zouden reizen. Israël stuurde een lijst met 1200 namen aan luchtvaartmaatschappijen van mensen die het land niet in mogen. Daarbij werd duidelijk gemaakt dat de maatschappijen voor de retourvlucht van mensen zouden opdraaien.

Diverse Europese luchtvaartmaatschappijen hebben zaterdag en zondag activisten tegengehouden die op het vliegtuig naar Israël wilden stappen. Dat gebeurde onder meer in Londen, Parijs, Brussel en Genève. Vanaf Schiphol vliegen verscheidene maatschappijen al dan niet met een tussenstop naar Israël. De KLM, die een verbinding heeft met Tel Aviv, heeft in elk geval niemand tegengehouden, zei een woordvoerster zondag.

Onder meer Air France, Swiss Air, easyJet en Jet2.com volgden zaterdag en zondag wel het voorbeeld van de Duitse maatschappij Lufthansa om geen demonstranten naar Israël te vervoeren.
Alleen al op de luchthaven van Brussel werden zondagochtend ongeveer 100 activisten tegengehouden die naar Tel Aviv wilden gaan. ‘Israël heeft deze luchtvaartmaatschappijen duidelijk onder druk gezet en spijtig genoeg heeft de Belgische regering hieraan meegewerkt’, aldus een woordvoerder van de Belgische organisatie Palestina Solidariteit.

(www.trouw.nl / 15.04.2012)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *