Parlement Egypte: Top van regime-Mubarak uitgesloten van presidentsverkiezingen

Egyptenaren houden het portret van de salafistische presidentskandidaat omhoog.

Het Egyptische parlement, dat gedomineerd wordt door islamitische partijen, heeft vandaag een wet aangenomen die het mensen uit de top van het verdreven regime van oud-president Hosni Mubarak verbiedt om mee te doen aan de presidentsverkiezingen.

De wet moet nog wel worden goedgekeurd door de Opperste Raad voor de Strijdkrachten die het land op dit moment regeert, maar naar verwachting gaan de Raad het besluit niet tegenhouden.

Dat zou betekenen dat Omar Suleiman deelname aan de presidentsverkiezingen wel kan vergeten. Hij is korte tijd vice-premier onder ex-president Mubarak geweest, en heeft lange tijd aan het hoofd van de Egyptische geheime dienst gestaan. Uitgerekend vandaag maakte Suleiman bekend mee te willen dingen naar het presidentschap omdat hij wil voorkomen dat conservatieve moslims het land veranderen in een ‘religieuze staat’.

Suleiman waarschuwde dat het land in een internationaal isolement belandt als een conservatieve moslim de presidentsverkiezingen wint.

Ook mensen die ooit premier zijn geweest in de tien jaar voordat Mubarak werd verdreven, kunnen niet aan de verkiezingen meedoen – wat betekent dat ook een andere kandidaat, Ahmed Shafiq, wordt uitgesloten. Voormalige ministers zijn wel vrij zich kandidaat te stellen.

(www.parool.nl / 12.04.2012)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *