Syrisch vredesplan steeds ongeloofwaardiger

Tanks van het Syrische leger rijden de stad Homs binnen.

Het internationale vredesplan voor Syrië kwam tijdens de paasdagen op losse schroeven te staan. Minder dan een etmaal voor een cruciale deadline vielen er volgens mensenrechtengroepen vandaag zeker 100 en mogelijk meer dan 150 doden, onder wie tientallen vrouwen en kinderen.

Volgens het door de VN gesteunde plan van bemiddelaar Kofi Annan moet het regeringsleger zich tot morgenochtend 05.00 uur (Nederlandse tijd) uit de belangrijke bevolkingscentra hebben teruggetrokken. 48 uur later moeten de rebellen en de troepen van president Bashar al-Assad stoppen met alle gevechtshandelingen.

Maar vandaag bombardeerde het regeringsleger opnieuw. Alleen al in een stad Latmana in de provincie Hama, vielen daardoor volgens lokale activisten zeker 30 doden, onder wie 17 kinderen en 8 vrouwen. Er zouden nog tientallen mensen onder het puin liggen. Tijdens het weekend vielen er in heel Syrië zeker 180 doden door politiek geweld. Annan noemde het bloedvergieten ‘onaanvaardbaar’.

De nieuwe problemen met het vredesplan ontstonden toen de Syrische regering gisteren met nieuwe eisen kwam. De opstandelingen moeten garanties op papier geven dat zij de wapens neerleggen en geen hulp van andere landen meer accepteren. Pas dan zullen ook de regeringstroepen zich uit de steden terugtrekken. De commandant van de rebellen van het Vrije Syrische Leger, kolonel Asaad, zei daarop: ‘Wij zullen onze garanties geven aan de internationale gemeenschap, maar niet aan dit bewind.’

Duizenden doden
In ruim een jaar tijd zijn volgens de VN door het politiek geweld in Syrië zeker 10.000 doden gevallen. Volgens de rebellen zijn alleen al vorige week minstens 1000 mensen gedood, meestal burgers. Het geweld lijkt nu ook over te slaan naar buurland Turkije, waar bij beschietingen vanuit Syrië drie gewonden vielen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) stelt in een vandaag gepubliceerd rapport dat de Syrische veiligheidsdiensten de afgelopen maanden meer dan 100 burgers en gevangengenomen strijders van de oppositie hebben geëxecuteerd. Mogelijk is het aantal tegenstanders van het regime dat zonder vorm van proces om het leven is gebracht, nog veel hoger.

Om te voorkomen dat nog meer misdaden worden gepleegd in de oorlog in Syrië, zou de internationale gemeenschap ervoor moeten zorgen dat verdachten van oorlogsmisdaden voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten verschijnen, vindt HRW.

(www.parool.nl / 09.04.2012)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *