EU Rapport kolonistengeweld

The Rights Forum brengt vandaag een intern EU-rapport over het geweld van Israëlische kolonisten naar buiten. Als enig EU-land heeft Nederland dat rapport onlangs met een “algemeen voorbehoud” geblokkeerd. Daarvoor moet minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal zich vanavond in een Kamerdebat verantwoorden. Openbaarmaking van het rapport dient een open en grondige publieke discussie over de gevolgen van het Nederlandse Midden-Oosten beleid, die dringend gewenst is.

Het door Nederland geblokkeerde rapport dateert van februari 2012 en is een update van een rapport over kolonistengeweld dat EU-diplomaten in april 2011 hebben opgesteld. Rapport en update schetsen een onthutsend beeld van de toename en ernst van het geweld van kolonisten tegen Palestijnse burgers en hun bezittingen. Zo meldt de update over 2011 dat zich 411 incidenten van kolonistengeweld voordeden, een sterke stijging ten opzichte van 2010, dat kolonisten bijna tienduizend bomen hebben vernield en dat de Israëlische autoriteiten tot dusver nalaten om de Palestijnse bevolking te beschermen.

Het rapport (1) en de update (2) kunt u hieronder lezen. Het “(*)” achter de titel van de update verwijst naar een belangrijke zin achteraan het document: “NL places a general reserve on the document” – het voorbehoud waarmee de Nederlandse regering het rapport op dit moment blokkeert.

Rapport en update zijn door onbekenden gelekt en hebben The Rights Forum via-via bereikt. Na publicaties in NRC Handelsblad en internationale kranten heeft de oppositie een Kamerdebat aangevraagd. Dit “algemeen overleg” zal vanavond van 18.30 – 20.30 uur plaatsvinden en is live via internet te volgen. Daarin zal ook de Nederlandse obstructie van een ander EU-rapport aan de orde komen.

Lees ook ons persbericht en verdiepende informatie in het dossier kolonistengeweld.

   

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *