Nederlandse vrouw in Palestina met geweld gearresteerd door Israëlische soldaten

Tijdens een vreedzame actie op zondag 1 april is Mira ten Hagen in Hebron met geweld gearresteerd door Israëlische soldaten. De actie was bedoeld om het terugkrijgen van een Palestijnse woning; de mensen waren uit hun huis gezet hoewel ze wel de papieren hadden voor legaal wonen.

In Hebron komt het regelmatig voor dat woningen, liefst bij olijfbomen of in het centrum, illegaal worden overgenomen door Israëlische kolonisten. Dit kan gebeuren door uitkopen, valsheid in geschriften of gewoon het wegtreiteren van de bezitters van de woningen.
Deze keer hadden de Palestijnse families aangegeven dat ze het er niet bij zouden laten zitten, daar ze papieren hebben, waarop duidelijk staat dat ze de rechtmatige eigenaars zijn. Daarnaast is volgens de Oslo akkoorden Hebron Palestijns gebied en zijn de Israëlische soldaten en kolonisten onrechtmatig aanwezig.

De actie begon om 17.00 uur en was bedoeld om het leegstaande huis weer in gebruik te nemen door de rechtmatige eigenaren. Echter er was in de straat een wachtpost die alarm sloeg, waar na vijf minuten Israëlische soldaten zich melden, klaar voor de strijd. Een aantal aanwezige internationale sympathisanten hadden zich op de trap genesteld, om de soldaten af te remmen, zodat het huis schoongemaakt kon worden.  Dit ging even goed, echter na verloop van tijd grepen de Israëlische soldaten de sympathisanten uit elkaar met geweld, waarbij druk- en pijnpunten werden toegepast en ze van de trap afgesleurd werden. Hierbij is de Nederlandse Mira ten Hagen gearresteerd omdat ze ‘zich op Israëlisch grondgebied begaf’ en ze zal voorgeleid worden voor de rechtbank in Jerusalem.

Ondertussen is Mira ten Hagen vrijgelaten maar heeft haar paspoort nog niet terug ontvangen; ze werd bijgestaan door de Nederlandse ambassade.
Gezien de illegaliteit waarmee dit soort acties worden uitgevoerd, roepen we de regering op en zeker de partijen in de Tweede Kamer om in actie te komen. Palestina wordt bezet door een bezettingsmacht die gruwelijke acties uitvoert, laat uitvoeren of helemaal niets onderneemt als Joodse kolonisten dit soort acties uitvoeren.

(Persbericht Stop de Bezetting / 03.04.2012)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *