Persbericht Stop de Bezetting

Op vrijdag 30 maart a.s. zal een vreedzame tocht van tienduizenden mensen vanuit vele landen in de wereld via Beirut, Libanon en Amman, Jordanië richting Jerusalem  plaatsvinden om aandacht te vragen voor de ernstige belemmeringen voor het Palestijnse leven en de vernietiging van de Palestijnse cultuur in Jerusalem. De tocht wordt georganiseerd door een groot aantal organisaties  en personen in tientallen landen wereldwijd. Gretta Duisenberg, voorzitter van de Stichting Stop de Bezetting, zal deelnemen aan de Mars vanuit Beirut.

Sinds de bezetting van Jerusalem – ruim 40 jaar  geleden – hebben de Israëlische autoriteiten de burgerrechten van de ruim 14.000 Palestijnse inwoners enorm beperkt en zelfs geheel afgenomen. De burgemeester van de stad heeft recentelijk verklaard dat de Palestijnen die buiten de muur wonen, overgedragen zullen worden aan de civiele administratie van de Westelijke Jordaanoever. Dat zou inhouden dat zo’n 70.000 Palestijnen de stad niet meer mogen binnenkomen.

Het initiatief voor de Mars is twee jaar geleden genomen door verschillende Europese, Aziatische, Amerikaanse en andere pro-Palestinagroepen. De dag van 30 maart is gekozen omdat die de Palestijnen herinnert aan het eerste verzet tegen de onteigening van hun land op 30 maart 1976, nu de Dag van het Land.
Tegelijkertijd zal over de hele wereld worden geprotesteerd tegen de steeds verdergaande Judaïsering van Jerusalem. In Nederland zal op vrijdag 30 maart 2012 om  14 uur een demonstratie zijn bij de Israëlische ambassade, Buitenhof 47, Den Haag. Wij roepen eenieder op die hart heeft voor de Palestijnse zaak om hierbij aanwezig te zijn.

Jerusalem is het universele erfgoed van christenen, joden èn moslims. De stad is het centrum van spiritualiteit en van grote ideologische betekenis voor alle monotheïstische religies.

De organisatoren benadrukken dat de deelnemers geen politieke partij of religieuze fracties vertegenwoordigen, maar dat eenieder welkom is deel te nemen; daarnaast benadrukken zij dat het een vreedzame beweging is, die geen enkel geweld gebruikt om haar doelen te bereiken.

Enkele leden van de Advies Raad van de Global March to Jerusalem zijn:

Mairead McGuire, Nobel Prijs winnaar;

Fr. Louis Vitale, frater van de Orde van Franciscaner Monniken;

Gretta Duisenberg, oprichtster en voorzitter Stichting Stop de Bezetting, Board member “Free Gaza Movement”;

George Galloway, ex-parlementslid van Engeland en oprichter van Viva Palestina;

Atallah Hanna, aartsbisschop van Sebastia;

Lalita Ramdas, Greenpeace International;

Desmond Tutu, Nobel Prijs winnaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.