Duizenden moslims houden witte mars in Anderlecht

 

BRUSSEL/ANDERLECHT – Zo’n 2.100 moslims stapten in Anderlecht mee in een witte mars tegen extremisme. De manifestatie kwam er na de brandstichting in een sjiitische moskee afgelopen maandag, waarbij een imam omkwam.

Bij de brand in de sjiitische Rida-moskee in Anderlecht kwam imam Abdallah Dahdouh om. De brandstichter kon door enkele mensen die in de moskee aanwezig waren, overmeesterd worden tot de politie er was.

De dader heeft aan de onderzoeksrechter bekend dat hij handelde uit religieuze motieven. De aanslag was tegen de sjiitische gemeenschap gericht, die hij verantwoordelijk acht voor het geweld in Syrië.

Enkele duizenden mensen kwamen zondag in Anderlecht op straat om de imam te herdenken, en te protesteren tegen extremisme. De deelnemers, voornamelijk afkomstig uit de sjiitische gemeenschap in Brussel, trokken vanop het Raadsplein in Anderlecht via de Rida-moskee naar het Brusselse justitiepaleis. Ze droegen witte rozen en Marokkaanse en Belgische vlaggen met zich mee.

Dat de optocht aan het justitiepaleis eindigde, is niet toevallig. Layachi Boutinzine van het cultureel comité van de moskee hamerde erop dat gerechtigheid moet geschieden.

‘We verliezen de meest tolerante imam van België’

De organisatoren benadrukken dat Brussel zich niet wil laten verdelen door tegenstellingen tussen sjiieten en soennieten. Die tegenstellingen leiden in heel wat Arabische landen tot bloedige conflicten.

De mars tegen haat en extremisme verliep ingetogen en zonder incidenten. ‘We verloren de meest tolerante imam van België’, treurde Aboureda, één van de studenten van Dahdouh die niets dan lof had voor ‘het buitengewone werk’ dat hij met jongeren presteerde.

De raadkamer van Brussel besloot vrijdag om de verdachte in verdenking te stellen van terrorisme. Hij is ook in verdenking gesteld voor opzettelijke brandstichting in een bewoond gebouw met een dode tot gevolg, met de verzwarende omstandigheid dat de feiten om religieuze motieven werden gepleegd.

Vlaams minister van Inburgering en Integratie Geert Bourgeois (N-VA) is blij dat verschillende stromingen binnen de islam elkaar vonden in de manifestatie en vreedzaam op straat gingen met een boodschap tegen geweld en extremisme. ‘Een bewijs dat belijders van de islam zich kunnen inpassen in de pluralistische samenleving’, verluidde bij de minister.

(www.standaard.be / 18.03.2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *