Minister Syrië loopt over – hoogste functionaris die Assad rug toekeert

hussameldin

Hussameldin komt op de video rustig over en lijkt zijn verklaring van een papier op zijn schoot op te lezen.

Nog niet eerder keerde een hooggeplaatste regeringsfunctionaris als onderminister Abdo Hussameldin zich af van president Bashar al-Assad. Werkzaam op het ministerie van Olie, neemt hij via een video op YouTube afstand van ‘de misdaden van dit regime’.

Hussameldin zegt zich in het filmpje, waarvan de bron nog niet is vastgesteld, terug te trekken uit de Baath-partij en zich aan te sluiten bij de revolutie van het waardige volk. Hij stelt 33 jaar werkzaam te zijn geweest voor de Syrische regering.

“Ik geef er de voorkeur aan om te doen wat juist is, ook al weet ik dat dit regime nu mijn huis zal afbranden en mijn familie zal vervolgen. Ik zeg tegen dit regime: je hebt het volk waarvan je beweert dat het het jouwe is een jaar lang ondergedompeld in lijden en verdriet. Hen is een normaal leven en menselijkheid ontnomen, en Syrië is naar de rand van de afgrond gedreven.”

‘Economie op punt van instorten’

De regeringstroepen van Assad hebben volgens de VN al zeker 7.500 mensen gedood sinds de opstand een jaar geleden begon. Het rode Kruis probeert al dagen toegang te krijgen tot het epicentrum van de opstand, de stad Homs. Gisteren kregen hulpverleners drie kwartier toegang.

Hussameldin werd volgens Reuters ooit door Assad zelf aangesteld en hield zijn functie als onderminister over aan een regeringsbesluit in 2009. Volgens Hussameldin staat de economie van Syrië ‘op het punt van instorten’. Hij zou met hulp van Syrische oppositieleden zijn overgelopen.

(www.nrc.nl / 08.03.2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *