PLEASE DO TELL

Kunst en cultuur in Amsterdam

Contact:

Info@pleasedotell.nl

+31681135894

Live and Work in Palestine

Paspoort- De Palestijnse Kunstenaar Khaled Jarrar, afkomstig uit de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever, stempelt paspoorten met een visum stempel van de ‘ State of Palestine’ “ om een sterke politieke boodschap de wereld in te sturen; we bestaan en we zijn mensen.”

Hij nodigt mensen uit hun paspoorten te laten stempelen met deze bijzondere visum stempel – zijn eigen originele ontwerp met een vogel- en bloem-motief – op zowel de bezette Westelijke Jordaan oever als over de hele wereld. Tot zover heeft hij stempels gezet in Duitsland (checkpoint Charlie), België, Joegoslavië, Griekenland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Hij is begonnen bij Checkpoint Charlie omdat, zo zegt hij zelf: “ Checkpoints nog steeds een dagelijkse realiteit zijn in bezet Palestina.”

Deze visumstempel heeft hij ontworpen nadat zijn internationale vrienden erover klaagden dat zij veel problemen ondervonden bij de paspoortcontrole op het vliegveld in Israel (een van de weinige manieren om de bezette gebieden te bezoeken, het enige vliegveld in Palestina, Kalandia, is sinds 1967 niet meer te gebruiken voor normale bezoekers). Jarrar grapte toen tegen zijn vrienden dat hij een speciale ‘greencard’ zou ontwikkelen, waarmee zij gemakkelijk en veilig zijn land zouden kunnen bezoeken. Hij zegt hierover: “ De Palestijnen zouden de enigen moeten zijn met het recht mensen te verwelkomen in Palestina. En dit is mijn slogan: Welkom in Palestina, iedereen!”.

Zijn stempel bestaat nu en siert vele paspoorten over de hele wereld. Hij vraagt mensen wiens paspoort hij stempelt hem op de hoogte te houden van hun reizen en de dingen die gebeuren bij verschillende grenscontroles als het oog valt op de bijzondere visumstempel. Tot zover zijn de enige problemen gemeld bij de Israëlische paspoortcontrole, deze varieerde van opzettelijke vertragingen tot eenmaal het innemen van een (Israëlisch) paspoort van een Israëlisch-Amerikaans staatsburger.

Postzegel – In samenwerking met de 7e Berlin Biennal for Contemporary Art (28 april – 1 juli 2012), waar Khaled Jarrar ook aan zal deelnemen, is er een postzegel ontwikkeld.

De kunstenaar heeft een embleem voor zijn toekomstige Sta of Palestine ontwikkeld, en deze op postzegels gedrukt. Hiermee wilt hij eveneens aandacht vragen voor de strijd voor erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat. De postzegel toont de Palestijnse zonnevogel (Nectarinia osea).

Deze postzegel is in samenwerking met Please Do Tell nu ook in Nederland verkrijgbaar. Tegen een kleine meerprijs zijn deze postzegels (waarde 1) nu ook in Nederland verkrijgbaar. Het zijn officiële PostNL postzegels en kunnen gewoon gebruikt worden voor standaard brieven en kaarten binnen Nederland. Voor het buitenland kan extra bijgeplakt worden.

Deze bijzondere postzegels worden verkocht per velletje van 10 voor 12 euro exclusief verzendkosten. U kunt de postzegels direct online bestellen en betalen via paypal.

Of u kunt een email sturen naar info@pleasedotell.nl met uw gegevens. Na overmaking van het bedrag worden de zegels naar u opgestuurd.

Khaled Jarrar vindt het leuk uw kaartje of brief met postzegel te ontvangen, als u de postzegels bestelt krijgt u zijn adres zodat dit mogelijk is.

Over de Kunstenaar – Khaled Jarrar werd in 1967 geboren in Jenin. Hij heeft tentoonstellingen gehad in onder andere 7th Berlin Biennale 2012 Curated by Artur Żmijewski / KW Institute for Contemporary Art / Berlin,Galerie Polaris, Paris, Queens Museum of Art, New York, XV Biennale de la Méditerranée – Final stage, Rome,MACRO   Rome, Italy, FIAC 2011 Paris Grand Palais, Paris, 49th Salon October Belgrade, Curated by Bojana Pejic , Vida Knezevic and Ivana Marjanovic, Belgrade Cultural Center, Belgrade, Al Quds Underground, Jerusalem, The Jerusalem Show, Jerusalem. .

(www.pleasedotell.nl / 22.02.2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *