Koningin vindt commotie over hoofddoek onzin

MUSCAT – Koningin Beatrix vindt de commotie rond de sjaal die zij drapeerde om haar hoed bij het bezoek aan de Grote Moskee in Abu Dhabi ‘echte onzin’.
ANP

Staatsbezoek Oman

Dat zei de vorstin donderdagmiddag (plaatselijke tijd) tijdens haar staatsbezoek aan Oman.

Ook bij het bezoek aan de Sultan Qaboos moskee in Muscat donderdagmorgen droeg de koningin een sjaal.

Daarmee houdt zij zich evenals begin deze week in Abu Dhabi aan de kledingvoorschriften voor het bezoeken van een moskee. Ook prinses Maxima heeft haar hoofd bedekt.

Kamervragen

De hoofdbedekking van de vorstin was zondag aanleiding voor de PVV om Kamervragen te stellen. De PVV keurde de hoofddoek af, omdat de partij dit als een symbool ziet van onderdrukking van de vrouw.

Premier Mark Rutte schreef donderdagmiddag in antwoord daarop aan de Tweede Kamer dat het een kwestie van respect is. “Koningin Beatrix respecteert bij een bezoek aan een moskee of ander godshuis de kledingvoorschriften die daarbij horen.”

“Echt onzin”, zegt de koningin daarover zelf gedecideerd. ”Al is het alleen maar omdat in deze streek vrouwen helemaal niet worden onderdrukt.”

Het dragen van de hoofdbedekking heeft de vorstin geen probleem gevonden, ze toont ermee aan eerbied te hebben voor de religie van het gastland.

Niet verrast

Dat er ophef is ontstaan over het moskeebezoek heeft de koningin niet verrast.

”Waar moet ik me tegenwoordig nog door laten verrassen”, zei Beatrix met een diepe zucht. Maxima voegde toe dat in de Emiraten en Oman eerder de jongens zich zorgen moeten maken. In Abu Dhabi is twee derde van de studenten vrouw en 70 procent van de nieuwe ondernemers ook.

Ook volgens minister Uri Rosental van Buitenlandse Zaken past Beatrix zich slechts aan de lokale conventies en gebruiken aan, zoals ze dat bijvoorbeeld ook doet bij het bezoek aan synagoge of kathedraal.

PvdA

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zou premier Mark Rutte de koningin in bescherming moeten nemen tegen uitspraken van Wilders over hoofddoekjes. Nu zag zij zich genoodzaakt daar zelf een uitspraak over te doen die niet niet past binnen de lijn van het kabinet.

Volgens Recourt past de ”heel liberale toon” van de koningin niet bij de toon van het kabinet over dit onderwerp.

Afgesloten

Beatrix heeft haar driedaagse staatsbezoek aan Oman inmiddels afgesloten. De visite aan de naar Sultan Qaboos vernoemde moskee was het voorlaatste onderdeel.

Met het regeringstoestel zijn de vorstin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, meteen na de ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap naar huis vertrokken.

(www.nu.nl / 12.01.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *