Student krijgt 10 voor scriptie over ‘fascistische’ PVV

Student Henk Bovekerk van de Universiteit van Tilburg heeft een tien gekregen voor zijn scriptie waarin hij de PVV van Geert Wilders analyseert. Volgens Bovekerk zijn Wilders en zijn beweging het prototype van het hedendaagse fascisme.

De partij van Wilders is volgens Bovekerk fascistisch

De partij van Wilders is volgens Bovekerk fascistisch

Voor zijn scriptie heeft de student het boekjeDe eeuwige terugkeer van het fascisme van Rob Riemen, directeur van het prestigieuze Nexus Instituut, gebruikt. Het Nexus Instituut is verbonden aan de Universiteit van Tilburg.

Gevorderd
Bovekerk bestudeerde naast het boekje van Riemen werken van Geert Wilders, PVV-Kamerlid Martin Bosma en historicus Robert O. Paxton, bericht de onafhankelijke websitevan de Universiteit Tilburg.

Hij concludeert dat Nederland heeft te maken met een fascistische partij in een gevorderd stadium, namelijk de PVV.

Slachtoffers
In het essay van Riemen zegt hij dat het populisme van Wilders vergelijkbaar is met de begindagen van het fascisme in de jaren dertig. Hij omschrijft fascisme als ‘de politisering van de rancuneuze massamens, die geen geestelijke waarden erkent’.

Volgens Riemen zijn PVV-kiezers ‘slachtoffers’ en bedrijft Wilders ‘demagogie’. ‘Hij zoekt zondebokken, hij liegt in zijn programma. Dat maakt hem de volmaakte anti-democraat,’ zei Riemen eerder tegen NRC.

(www.elsevier.nl / 06.01.2012)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *