Rosenthal: rapport Goldstone blijft van waarde

Rosenthal

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Het Goldstone-rapport over de Gaza-oorlog hoeft niet in zijn geheel de prullenbak in. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei vandaag in de Tweede Kamer dat er ‘toch nog punten instaan die het waard blijven te worden onderkend’. Wel is Israël volgens hem ‘op cruciale punten’ vrijgepleit.

Richard Goldstone leidde het onderzoek naar de Gaza-oorlog van ruim twee jaar geleden. Hij schreef vrijdag in The Washington Post niet langer achter een van de belangrijkste conclusies te staan. Volgens hem is gebleken dat het Israëlische leger toch niet met opzet op burgers lijkt te hebben geschoten, een oorlogsmisdaad. De oorlog, die drie weken duurde, kostte het leven aan veertienhonderd Palestijnen, onder wie honderden burgers, en dertien Israëliërs.

“Als ik had geweten wat ik nu weet, zou het Goldstone-rapport een ander document zijn geweest”, schreef de rechter uit Zuid-Afrika.

Rosenthal zei het artikel van Goldstone te verwelkomen:

“Het rapport wordt zeer twijfelachtig, maar in het rapport staan ook feiten die Israël onderkent, die blijven staan.” – Rosenthal

Rosenthal gaat in EU- en VN-verband aankaarten of Goldstone zijn standpunten ook in een officiële reactie kan gieten.

Israël maakt zich sterk voor intrekken rapport
In Israël werd het artikel van Goldstone met veel vreugde ontvangen. Het land wil dat het rapport wordt ingetrokken nu Goldstone een deel van zijn conclusies heeft teruggenomen. President Peres eiste excuses van Goldstone.

(www.nrc.nl / 05.04.11 / 30.12.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *