Hamas bereid grenzen van 1967 te accepteren – ‘pragmatische beslissing’

meshal

Fatah-leider president Mahmoud Abbas schudt de hand van Hamas-leider Khaled Meshal tijdens een ontmoeting in Kairo op woensdag.

Hamas wil zich meer richten op ongewapende demonstraties tegen Israël, omdat deze de “kracht van een tsunami” hebben, maar zweert geweld niet af.

Daarnaast is de beweging bereid om de oprichting van een Palestijnse staat te steunen met de grenzen uit 1967. Dat heeft Hamas-leider Khaled Meshal gezegd in een gesprek met persbureau AP. Hij was vandaag in Kairo voor besprekingen met Fatah-rivaal, president Mahmoud Abbas.

‘Hamas moet leren van Arabische Lente’

De twee kampen besloten in Egypte dat Hamas lid zal worden van de organisatie ter bevrijding van Palestina (PLO) en gezamenlijke verkiezingen zullen houden in 2012 in zowel Gaza als op de Westbank. Naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Arabische wereld, grootschalige demonstraties die al vier regimes lieten vallen, wil Meshal dat Hamas hier lessen uit leert.

De Israëlische regering verwierp de uitlatingen van Meshal en wees op het feit dat Hamas herhaardelijk heeft opgeroepen tot de vernietiging van Israël. Jeruzalem gelooft daarom niet dat een mogelijke koerswijziging van Hamas zal leiden tot oplossing van het Midden-Oosten-conflict, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz.

‘Palestijnse staat is groter dan Hamas’

Meshal gaf in Kairo al aan dat Hamas de gewapende strijd tegen Israël niet zal opgeven. “Zo lang als ons land bezet wordt, blijven we met alle middelen vechten om het terug te krijgen”, aldus de Hamas-topman. In het verleden beschouwde Hamas heel Israël als bezet gebied en een Palestijnse staat met de grenzen van 1967 een tussenstadium voor de vernietiging van Israël.

Meshal herhaalde deze standpunten niet tijdens het interview. Hij beriep zich op het nut van samenwerking met de Fatah-partij van Abbas en het gedeelde doel van een staat met de grenzen uit 1967. Meshal: “onze staat is groter dan onze partij”.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is de bereidwilligheid van Hamas om de grenzen van 1967 te accepteren een “pragmatische” beslissing van de organisatie. Roelants:

“Je ziet dat Hamas in vergelijking met de afgelopen jaren steeds meer beweegt richting de acceptatie van de grenzen van 1967 en dus ook een twee staten-oplossing. Let wel, Meshal spreekt hier. Vergeet niet dat er ook anderen zijn die niet zo ver willen gaan als hun leider. Maar dit is wel een pragmatisering van de kant van Hamas.”

Eerder dit jaar liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten dat de grenzen van een Palestijnse staat op basis van de grenzen uit 1967 “onverdedigbaar” waren en dus onbespreekbaar. Hij deed eind september wel een handreiking aan de Palestijnen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties door te stellen dat Israël bereid was te onderhandelen, maar zonder voorwaarden. Abbas was ook bereid te onderhandelen, maar wilde de grenzen van 1967 als uitgangspunt. Met de aanvraag van de Palestijnen van een volledig VN-lidmaatschap verstevigde de impasse tussen de twee landen.

(www.nrc.nl / 29.12.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *