Ennahdaleden op sleutelposten kabinet Tunesië

TUNIS –  Premier Hamadi Jebali van Tunesië heeft donderdag de samenstelling van zijn kabinet bekendgemaakt. Op sleutelposten, zoals Buitenlandse Zaken, Justitie en Binnenlandse Zaken, zitten leden van zijn partij, de conservatief-islamitische partij Ennahda.
Premier Hamadi Jebali van TunesiëPremier Hamadi Jebali van Tunesië

Ennahda kreeg in oktober bij de eerste vrije verkiezingen in het Noord-Afrikaanse land 89 van de 217 zetels in de Grondwetgevende Vergadering. De partij is een regeringscoalitie aangegaan met twee centrumlinkse partijen, het Congres voor de Republiek en Ettakatol. De grondwetgevende vergadering stemt vrijdag over het kabinet.

De vorming van het kabinet is een nieuwe mijlpaal in de Tunesische politiek. Een jaar geleden stak de groenteverkoper Mohamed Bouazizi zich in de stad Sidi Bouzizi in brand, nadat de politie zijn kar in beslag had genomen. Dat leidde tot een volksopstand tegen de autoritair regerende president Zine al-Abidine Ben Ali. Die trad in januari af.

In het kabinet wordt Rafik Ben Adessalem, schoonzoon van Ennahdaleider Rached Ghannouchi, minister van Buitenlandse Zaken.

(www.telegraaf.nl / 22.12.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.