Rechtbank: uitgeprocedeerde Somaliërs mogen niet vast zitten

Wooncaravans in Ter Apel

19 Somalische vreemdelingen die in Ter Apel vastzitten in afwachting van hun uitzetting moeten van de rechter direct vrijkomen. Ook komen ze in aanmerking voor een schadevergoeding. Dat heeft de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Den Haag bepaald. Die hield vandaag zitting in Groningen.

De groep werd enkele weken geleden het asielzoekerscentrum in Ter Apel uitgezet omdat ze zijn uitgeprocedeerd en terugmoesten naar hun land van herkomst. Daarna zijn ze opgepakt door de politie en vastgezet in afwachting van hun uitzetting. Nu heeft de vreemdelingenkamer bepaald dat minister Gerd Leers (Immigratie) dat besluit onvoldoende heeft onderbouwd.

Vreemdelingen mogen wettelijk alleen vast worden gezet als er concreet zicht is op uitzetting uit Nederland. Dit is volgens de rechtbank niet het geval. Daarom hadden de 19 mensen nooit vastgezet mogen worden. Zij zaten sinds 29 november in vreemdelingenbewaring.

(www.parool.nl / 15.12.2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *