Opkomst verkiezingen Egypte hoogste ooit

De parlementsverkiezingen in Egypte van maandag en dinsdag kenden de hoogste opkomst uit de geschiedenis van het land. De opkomst bedroeg 62 procent in de steden Caïro en Alexandrië en zeven provincies. Dat heeft de kiescommissie vanavond bekendgemaakt.

In de komende weken moet in de resterende 18 provincies worden gestemd. Het zijn de eerste verkiezingen sinds de val van president Hosni Mubarak. Tijdens zijn 30-jarig bewind waren de verkiezingen zo georganiseerd dat zijn partij eigenlijk niet kon verliezen. Veel kiezers namen daarom niet de moeite om te gaan stemmen.

De kiescommissie heeft nog geen percentages stemmen per partij bekendgemaakt. De partij van de Moslim Broederschap lijkt echter afgetekend winnaar te worden. Ook een radicaalislamitische partij kan op veel zetels rekenen. De precieze verdeling van de 498 zetels wordt 13 januari bekendgemaakt.

Het nieuwe parlement moet een nieuwe grondwet opstellen. In juni moet een nieuwe president worden gekozen. De militaire raad, die Egypte sinds februari regeert, moet dan de macht afstaan.

(www.parool.nl / 02.12.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.