Marokkaanse koning benoemt nieuwe premier

marokko1

Partijsecretaris-generaal Abdelilah Benkirane van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) is vandaag door de Marokkaanse koning Mohammed VI officieel benoemd als premier.

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft partijvoorzitter Abdelilah Benkirane van de gematigde islamistische oppositiepartij Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) officieel tot premier benoemd.

Dat meldt het Marokkaanse staatspersbureau. De PDJ wonnen de parlementsverkiezingen van afgelopen vrijdag, de partij werd de grootste met 107 van de 395 zetels.

De afgelopen jaren hebben de gematigde islamisten zich gepresenteerd als eerlijke buitenstaanders die het opnemen tegen de corrupte gevestigde orde. Omstreden morele stokpaardjes als de hoofddoek kregen minder aandacht.

De koning wist zich gebonden aan de nieuwe grondwet waarmee hij eerder dit jaar instemde en was verplicht de leider van de grootste partij te benoemen tot premier, schrijft persbureau AP. Benkirane, die vrijdagavond al zijn overwinning opeiste, moet nu een coalitieregering gaan vormen. De nieuwe grondwet schrijft voor dat de grootste partij het voortouw krijgt bij de vorming van een nieuwe regering.

De legitimiteit van de verkiezingen stond onder druk vanwege een oproep van activisten tot een boycot. Toch was de opkomst hoger dan verwacht: 45 procent. Bij de verkiezingen in 2007 was dat nog 37 procent. Activisten willen meer democratie en geloven niet dat koning Mohammed en het huidige politieke establishment die kunnen brengen. De Marokkaanse autoriteiten hebben de afgelopen weken jacht gemaakt op de activisten. Volgens Human Rights Watch zijn de afgelopen maand meer dan honderd activisten verhoord wegens hun oproep tot een verkiezingsboycot.

(www.nrc.nl / 29.11.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *