Moslim Broederschap: Westerse wereld is ‘niet gelukkig

“Het westen heeft vooral materialistische vooruitgang geboekt, maar het heeft zich niet spiritueel en moreel ontwikkeld. Dat heeft de mensen niet gelukkig gemaakt.” Het staat letterlijk in de samenvatting (.pdf) en de uitleg (.pdf) van het partijprogramma van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid. Onder die naam doet de Moslim Broederschap mee aan de verkiezingen in Egypte. Het wordt waarschijnlijk de grootste partij.  Ik las het partijprogramma en interviewde een voorlichter. Hieronder citaten van de opmerkelijkste standpunten en video’s met een toelichting daarop.

Toerisme
“Strandtoerisme moet de moraal en tradities van onze samenleving in acht nemen. We moeten beperkingen opleggen en die duidelijk kenbaar maken aan iedereen die als toerist Egypte wil bezoeken. Egypte is een conservatief land. We onderzoeken alternatieven zoals privéstranden waar privacy geldt en die niet onder toezicht komen te staan. Wat betreft publieke stranden: die moeten door de staat gereguleerd worden”. Dat schrijft de Moslim Broederschap. De partijvoorlichter denkt dat zelfs een alcoholverbod Nederlanders niet zal weerhouden om in Egypte vakantie te vieren.

Woordvoerder Moslim Broederschap: Alcoholverbod schrikt Nederlanders niet af (video)


Sharia
“We willen een civiele staat, geen militaire- en ook geen religieuze (theocratische) staat. De Sharia (islamitische regels) vormen het uitgangspunt voor de wetten”. De partijvoorlichter legt uit dat Islam allesomvattend is. In Nederland belijden we het geloof vooral in de kerk, maar Islam kent geen scheiding van kerk en staat. Islam is overal in het dagelijkse leven. Dat de Sharia ook voorschrijft dat overspelige vrouwen gedood mogen worden, wuift de voorlichter weg als iets dat nauwelijks gebeurt.

Woordvoerder Moslim Broederschap: Overspelige vrouwen zelden gedood (video)

Economische Islam
“We willen een staat die de regionale en internationale rol van Egypte herstelt. Vergeleken met onze relatie met de Europese Unie, willen we sterkere banden met landen waarmee we een diepere connectie voelen, zoals de Arabische, Islamitische en Afrikaanse landen”. Volgens de partijvoorlichter biedt Islam ook de oplossing voor de financiële crisis.

Woordvoerder Moslim Broederschap: Islamtische rente is nul procent (video)

Koptische christenen vs. moslims
“…openbare orde en moraal worden gehandhaafd door Islamitische wetten die voorschrijven dat moslims en niet-moslims gelijk zijn in rechten en verantwoordelijkheden. Onze relatie met onze Koptische broeders was lange tijd aangenaam want ze zijn een belangrijk onderdeel van de Egyptische samenleving.” Ik vroeg de partijvoorlichter waarom veel Kopten bang zijn en zelfs Egypte willen ontvluchten.

Woordvoerder Moslim Broederschap: Christenen hebben niets te vrezen (video)

De macht van de Moslim Broederschap
“Vanaf het begin van de revolutie heeft de Broederschap besloten om de deelname aan de verkiezingen te begrenzen om de basis te leggen voor samenwerking en dus niet overheersen. Dat betekent dat we wel meer zetels in het parlement nastreven dan andere partijen, maar we willen geen algehele meerderheid”. De partijvoorzitter legt uit dat uiteindelijk een meerderheid in het parlement beslist of de islamitische regels en wetten van de Moslim Broederschap worden ingevoerd.

Woordvoerder Moslim Broederschap: Wij willen alleen maar democratie (video)

(blogs.rtlnieuws.nl / 28.11.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *