Complete chaos op Tahrirplein; dodental loopt op

 

 

Het Tahrirplein vandaag.

Op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro heerst complete chaos. Honderden soldaten en agenten zetten traangas, rubberkogels en knuppels in om de duizenden betogers te verjagen. De tenten en bezittingen van de demonstranten worden in brand gestoken. Volgens persbureau AFP zijn er inmiddels zeven doden gevallen.


Het Tahriplein vandaag.
Het Tahriplein vandaag.

Medewerkers van de veiligheidsdiensten schoten vier betogers dood. Drie anderen stierven door verstikking, nadat ze met grote hoeveelheden traangas waren bestookt.
Dat heeft Mohammed Fatuh, de arts die een veldhospitaal op het Tahrirplein leidt, vanavond gezegd. Duizenden tegenstanders van de militaire junta in Egypte hebben het plein vandaag bezet.
Geweld veroordeeld Eerder werden de betogers nog weggejaagd van het plein. EU-buitenlandchef Catherine Ashton veroordeelde het geweld in Egypte. ‘Ik doe een oproep voor kalmte en terughoudendheid, en veroordeel het gebruik van geweld in de meest krachtige termen’, aldus Ashton.
Aanvankelijk lukte het de militaire agenten eerder vandaag het plein schoon te vegen  maar binnen een half uur, keerden de demonstranten  terug. Het gaat ongeveer om 2000 tot 3000 mensen. Het is voor de tweede dag op rij tot botsingen gekomen tussen veiligheidstroepen en betogers op en rond het Tahrirplein.
Sterke man Volgens Al Jazeera hebben de demonstranten zich in de hoek in het zuid-oosten van het plein verzameld. Ze eisen het vertrek van veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, die 20 jaar minister en vertrouweling van Mubarak was. Tantawi is nu de sterke man in Egypte.
Hij is voorzitter van een militaire raad die zich naar eigen zeggen tot doel heeft gesteld het land naar een burgerregering te leiden, maar volgens de demonstranten duurt dit te lang. Ze willen dat het leger snel een datum noemt wanneer het de macht overdraagt  aan een burgerregering.
Rennen Volgens RTL-verslaggever Roel Geeraedts is het een kat en muis spel nu. ‘Net even moeten rennen. Maar  demonstranten nu massaal weer op Tahrirplein’, twitterde Geeraerdts. Ook  worden er volgens Geeraerdts mondkapjes en gasmaskers verkocht op het  plein. ‘Geen overbodige luxe vanwege traangas.’
Het plein wordt volgens hem steeds drukker. ‘Tweede revolutie? Volgens sommigen eigenlijk een voortgang van de eerste.’ Begin dit jaar resulteerde een massale volksopstand in het verdrijven van oud-dictator Hosni Mubarak. Hierbij kwamen meer dan 800 mensen om het leven.
Volgens een Egyptische journalist Bel Trew zijn de lichten op Tahrir uitgedaan – ‘dat is slecht nieuws’. Inmiddels zijn sommige lichten weer aan – zo meldt hij op Twitter. ‘Het is oorlog hier. Ik snap niet waarom het leger het plein korte tijd heeft belaagd. Ze zijn verantwoordelijk voor veel doden en vertrokken toen weer. Het is heel druk in het ziekenhuis.’
In brand De veiligheidstroepen worden ondersteund door gepantserde voertuigen. Mogelijk is er ook met scherp geschoten. Al Jazeera vertoont beelden van de opstand waarop te zien is dat  veiligheidsdiensten tenten en andere bezittingen van de demonstranten in  brand steken.
Naast de drie doden raakten meer dan 1000 mensen gewond bij de protesten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 69 mensen opgepakt. Ook in andere steden zoals Aswan en Suez was het onrustig. In de noordelijke havenstad Alexandrië viel een dode.
De regering van premier Essam Sharaf kwam vandaag in spoedzitting bijeen om de situatie te bespreken. Een zegsman van de regerende militaire raad verklaarde dat ‘buitenlandse elementen’ achter de protesten zitten.

(www.parool.nl / 20.11.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *