Ex-voorman Mossad: ons grootste probleem is joods extremisme

Israëls grootste dreiging komt van binnenuit. Joods extremisme is gevaarlijker dan de nucleaire plannen van Iran. Dat zegt Efraim Halevy, voormalig leider van de geheime dienst Mossad.Ultra-orthodox extremisme zou de levens van Israëli hebben ‘verduisterd’. ‘De radicalisering van charediem-joden vormt een grotere bedreiging dan Ahmedinejad’, vertelde Halevy vorige week tijdens een toespraak. Charediem leven volgens strenge religieuze voorschriften. De mannen zijn te herkennen aan hun zwarte kleding en pijpenkrullen.

Lusten
In september trokken negen kadetten van de Israëlische officiersopleiding landelijke aandacht toen ze weigerden naar zingende vrouwen te luisteren. Vrouwelijk gezang zou bij mannen onreine lusten opwekken. Halevy staat niet alleen in zijn kritiek. De vroomheid van de charediem zou onderwerp van een maatschappelijk debat.

Ultra-orthodoxe joden zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws. Het hooggerechtshof besliste onlangs dat vrouwen tijdens busritten niet op de achterste banken hoeven te zitten. Ultra-orthodoxen houden geslachten in het openbaar graag apart.

Scheiding
Met name in de Jeruzalemse wijk Mea Shearim laten ze zich gelden. Tijdens het jaarlijkse loofhuttenfeest scheiden ze mannen van vrouwen door doeken op te hangen.

Winkels die niet aan de strengste religieuze voorschriften voldoen, lopen het risico vernield te worden. Vorige maand sloopten Sikrim-joden, een bijzonder radicale groep, een ijswinkel omdat het likken van ijs zou uitnodigen tot promiscuïteit.

(www.trouw.nl / 14.11.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *