Begint de toverdrank van de PVV uit te werken?

Het had de comeback van Dion Graus moeten worden. Hij was het lachertje van de Tweede Kamer geworden. Mister Caviapolitie. Wife beater. De commissie-De Wit moest Dions eer herstellen, hem zijn prestige teruggeven. Keihard had Dion gewerkt. Twee jaar van zijn leven had hij gegeven. Hij had zichzelf geen vakantie gegund. Maar tijdens het verhoor van voormalig ABN-Amro-topman Jan Peter Schmittmann ging hij de mist in.

Op zo’n moment kun je door de grond gaan. Graus had ervoor kunnen kiezen om met stille trom te vertrekken. Maar Dion verkeerde in een staat van ontkenning. Hij is de laatste Limburgse ridder en PVV’er, dus koos hij de vlucht naar voren. Want hoe leg je de zaak anders uit in de documentaire die je over je grote verdiensten als Kamerlid laat maken? Dion Graus wrong zich in steeds krommere bochten om zijn echec te ontkennen. Eerst gaf hij als reden voor zijn plotselinge opstappen dat hij geen kritische vragen mocht stellen. Wat nogal implausibel is voor een parlementaire enquête naar de financiële crisis die wordt geleid door een socialist.

Iedereen had zijn gestuntel kunnen zien. Dus besloot Graus een andere kaart te spelen: de NOS had het gedaan! Want die hadden het verhoor ‘lullig gemonteerd’ zodat hij een ‘halve gare idioot’ leek. Een bekende en beproefde truc van de PVV: als iemand je aanvalt op bijvoorbeeld ernstige vergrijpen als geweldsdelicten en zedenmisdrijven, roep je de toverwoorden ‘linkse hetze’ en iedereen bevriest. Einde discussie.

Deze week gebeurde er echter iets geks. Dion Graus dacht eenvoudig de aandacht af te leiden, maar dit keer kraaide niemand in het PVV-kamp de toverwoorden ‘linkse hetze’. Het bleef oorverdovend stil. Waar PVV-sympathisanten en -tegenstanders op internetfora elkaar altijd in de haren vlogen en de PVV’ers alles goedpraatten, waren vriend en vijand het er nu over eens dat Graus had geblunderd. Het onfeilbare PVV-wapen had dienst geweigerd. In plaats van de aandacht af te leiden, vestigde Graus met zijn bombarie juist de aandacht op zijn misser.

Niet voor niks schitterde Wilders door afwezigheid. Stond hij dinsdag nog achter Raymond de Roon toen Egypte hem een visum weigerde, Geert liet Graus voor het overstaan van de natie spartelen. Hij had nu eens niet zijn woordje klaar om iedereen het zwijgen op te leggen. Het leek Geert beter om onzichtbaar te zijn. Hij wist dat hij dit niet kon winnen, en dat is niks voor Geert.

Het gaat de PVV al niet voor de wind. Het wordt steeds duidelijker dat de PVV bar weinig heeft binnengehaald. De partij moest al zijn handtekening zetten onder forse bezuinigingen die vooral Henk en Ingrid treffen. Wat de eurocrisis betreft heeft de PVV helemaal niks in te brengen. De animal cops worden een caviapolitie die de laagste prioriteit krijgt van de korpsbeheerders. Deze week bleek ook nog eens dat de immigratie het hoogste in tien jaar is. Het stokpaardje van de PVV dreigt ook al te mislukken. En dat nota bene onder Wilders’ rechtse droomkabinet dat beloofde korte metten te maken met de massaimmigratie. Auw. En weer liet Wilders zich niet zien, hij liet Sietse Fritsma zacht grommen, maar niet bijten.

De keizer blijkt geen kleren aan te hebben. Iedereen dacht dat Wilders de minderheidscoalitie in de houdgreep had, dus dat had direct een psychologisch effect. Premier Rutte leek vrijdag de zwakke plek in het pantser van de PVV te hebben gevonden. Voorheen paste hij wel op om zijn gedoogpartner niet tegen de schenen te schoppen, maar voor het eerst durfde Rutte de spot te drijven met de partij. Rutte juichte schertsend het PVV-onderzoek naar de terugkeer van de gulden toe, want economen weten de uitkomst allang: het afschaffen van de euro is enorm riskant en kostbaar en de euro levert ons ook heel veel op. Kan de PVV zich daarna mooi aansluiten bij het kabinetsbeleid, jubelde de premier. Dodelijk.

Zijn dit de eerste tekenen van het verval van de PVV? Begint de toverdrank uit te werken?

(www.depers.nl / 12.11.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *