Arabische Liga: Schorsing en sancties voor Syrië

Demonstranten in Caïro verbranden het portret van al-Bashar.

De Arabische Liga legt economische en politieke sancties op aan het bewind in Syrië. Dat meldde de premier van Qatar, Hamad Bin Jassim, vandaag vanaf een spoedbijeenkomst in Egypte. De regionale landenbond heeft Syrië bovendien geschorst als lid. De sancties zullen ingaan per 16 november.

Achttien lidstaten steunden het schorsingsvoorstel. Libanon, Jemen en Syrië zelf stemden tegen, Irak onthield zich van stemming.

Het regime van president Bashar al-Assad beloofde de liga vorige week dat het zou stoppen met het doden van betogers en dat het zijn leger zou terugtrekken uit de steden. Dat is niet gebeurd.

Oproep tot stoppen

De Arabische Liga roept al haar leden op om de ambassadeur terug te trekken uit Syrië. Ook heeft de Liga het Syrische leger opgeroepen om te stoppen met aanvallen op onschuldige burgers.

‘We hebben kritiek gekregen, omdat we te lang hebben gewacht met sancties, maar dat was omdat we ons ernstige zorgen maakten. We hadden een meerderheid nodig om tot deze beslissing te komen’, aldus Hamad Bin Jassim, die verder alle oppositiepartijen opriep om met elkaar te overleggen over een machtsoverdracht.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) had de Arabische Liga vrijdag opgeroepen Syrië te schorsen. De groepering zei aanwijzingen te hebben dat het Syrische regime misdaden tegen de menselijkheid pleegde in de stad Homs. Tussen half april en eind augustus telde HRW 587 gedode burgers in de stad. Sinds begin november zouden meer dan honderd inwoners van Homs zijn omgebracht.

Syriërs gaan sinds maart massaal de straat op. Deze week becijferde de VN nog dat sinds het begin van de opstand in Syrië meer dan 3.500 burgers zijn gedood. Al-Assad heeft tot nu toe maar één antwoord op de protesten tegen zijn regime en dat is harde repressie.

(www.parool.nl / 12.11.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *