Rechtbank Amsterdam: Moszcowicz spioneerde in zaak Wilders

Nederlands bekendste strafpleiter Bram Moszkowicz heeft zich in het strafproces tegen PVV-Tweede Kamerlid Geert Wilders schuldig gemaakt aan ‘spionage’ om op die manier de behandeling van de rechtszaak tegen zijn cliënt naar zijn hand te kunnen zetten. Deze en andere ‘ernstige beschuldigingen’ zouden staan in een ‘venijnige klachtbrief’ aan het adres van Moszkowicz die de Amsterdamse rechtbank onlangs naar de deken van de Orde van Advocaten in de hoofdstad heeft gestuurd. Dat onthulde misdaad-journalist John van den Heuvel van dagblad De Telegraaf vanavond tijdens een debat aan de universiteit Maastricht over de rol van de media in het strafrecht.

Voor een publiek van zo’n vierhonderd rechtenstudenten gaf Van den Heuvel aan dat hij in de Telegraaf van morgen uitgebreid verslag doet van de brief, die hij volgens eigen zeggen persoonlijk onder ogen heeft gekregen. De Telegraaf-journalist onthulde het nieuws rond de vermeende spionage overigens pas na lang aandringen door avondvoorzitter Twan Huys (onder meer bekend van het tv-programma Nieuwsuur).

In de brief van de Amsterdamse rechtbank zou onder meer de beschuldiging staan dat Moszkowicz tijdens de behandeling van de zaak ‘undercoveragenten’ heeft ingezet om in de gangen van het gerechtsgebouw  bepaalde zaken aan de weet te komen waarmee hij gaandeweg het verloop van het proces zijn voordeel zou kunnen doen.

Verder beticht de Amsterdamse rechtbank de advocaat van het traineren van de zaak door zich op gezette tijden niet beschikbaar te houden voor de zitting.

Opmerkelijk genoeg krijgt Moszkowicz van de rechtbank ook het verwijt dat hij ‘te kort gepleit’ heeft, aldus Van den Heuvel, een feit waarmee hij de rechtbank op het verkeerde been zou hebben gezet. De strafpleiter had voorafgaande aan de reeks zittingen aangegeven zeker tien uur nodig te hebben voor zijn pleidooi in de zaak, maar uiteindelijk bleek hij aan vier uur genoeg te hebben.

(maastricht.dichtbij.nl / 08.11.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *