PVV: Defensie moet investeren in robots

De PVV wil dat Defensie meer gaat investeren in robots. Tweede Kamerlid Marcial Hernandez pleit ervoor dat bij de aanschaf van materieel voortaan altijd wordt gekeken of het mogelijk is om voor robots te kiezen. Hij zei dat zaterdag, vooruitlopend op een overleg in de Kamer over de begroting van Defensie maandag.

Hernandez denkt bijvoorbeeld aan onbemande vliegtuigjes die vanuit Nederland worden bestuurd, maar elders vliegen. Nederland gaat vier van die vliegtuigjes kopen, maar daarmee lopen we de achterstand op omliggende landen niet in, stelt de PVV’er. ‘Dat is echt marginaal’, aldus de politicus.

Hernandez ziet ook mogelijkheden voor de marine. ,,Onbemande schepen met bijvoorbeeld waterkanonnen, luidsprekers en laserlichten kun je inzetten om de koopvaardij beter te beschermen tegen piraterij”, aldus de PVV’er. De systemen daarvoor bestaan al en zijn goed betaalbaar. ‘Nederland doet daar niets mee en dat moet gewoon veranderen.’

‘Het kost veel geld, maar investeren moet toch en materieel vervangen ook’, stelt Hernandez. ‘Als we bijvoorbeeld een fregat vervangen, dan moeten we niet conventioneel denken.’ Daarnaast kan het personeelskosten besparen, denkt hij. Defensie moet in de komende 4 jaar 1 miljard euro bezuinigen, maar heeft aangegeven ook te blijven investeren in de toekomst.

Hernandez wil verder dat minister Hillen goed oplet bij het investeren in de aanpak van cyberrisico’s. Hillen heeft 50 miljoen uitgetrokken ‘om aan de digitale frontlinie klaar te staan’. Nederland heeft volgens Hernandez alle mogelijkheden om een grote speler te worden op cybergebied, maar dan moeten er wel goede keuzes worden gemaakt.

Zo wil de politicus dat Hillen zijn budget niet opmaakt aan gebouwen, maar aan mensen die verstand van zaken hebben. Ook moet de minister de samenwerking gaan zoeken met bedrijven. ‘Een voorbeeld is om militairen bij KPN te stationeren.’ Volgens Hernandez is Nederland zeer kwetsbaar als het om cybercriminaliteit gaat. ‘Denk maar eens aan de waterzuivering’, stelt Hernandez. ‘Als die systemen uitvallen, heeft heel Nederland binnen 3 dagen diarree.’

(www.parool.nl / 05.11.2011)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *